De stand van de woonbranche economische barometer is in december drie punten gedaald. De barometer sloot de maand december daardoor negatief af op een stand van -2,3. De deelindicatoren waaruit de barometerstand is opgebouwd die negatief staan zijn het consumentenvertrouwen en het producentenvertrouwen. De woningmarkt en de omzetontwikkeling van woondetaillisten laten wel een positief beeld zien, al doet de woningmarkt wel een forse stap terug.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand november 2020 uitgekomen op 10,6. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in november een toename van de omzetwaarde van 10,6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden volgens het CBS. Het volume steeg met 8,8 procent.

%

Index van de omzet ontwikkeling van woondetaillisten november 2020

%

Index van de omzet ontwikkeling van woondetaillisten oktober 2020

%

Consumenten vertrouwen december 2020

%

Consumenten vertrouwen november 2020

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten was in december minder somber, aldus het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -20, tegen -26 in de voorgaande maand. Het consumentenvertrouwen bereikte daarmee het hoogste niveau na maart 2020, toen de eerste lockdown werd afgekondigd. Het oordeel van consumenten over de economie was in december minder negatief dan in november. De deelindicator economisch klimaat ging van -53 naar -40. Vooral over de economie in de komende twaalf maanden waren consumenten minder somber. De koopbereidheid kwam in december uit op -6, tegen -7 in november. Consumenten waren iets optimistischer over de financiële situatie in de komende twaalf maanden. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen iets minder ongunstig dan in november.

Producentenvertrouwen
In december waren industriële ondernemers opnieuw minder negatief. Het producentenvertrouwen ging van -3,8 in november naar -0,4 in december, aldus het CBS. Dat is de hoogste stand na maart 2020. Vooral het oordeel van ondernemers over de verwachte bedrijvigheid verbeterde. Ook waren ondernemers voor de zevende maand op rij minder negatief over de orderportefeuille. Over de voorraden gereed product waren ze iets positiever.

%

Producentenvertrouwen december

%

Producentenvertrouwen november

Verkochte woningen

Woningmarkt
In november 2020 zijn er volgens cijfers van het CBS 18.449 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 0,6 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van oktober werden er in november 16,7 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op 0,6. Dat is een forse verslechtering van ruim 17 punten ten opzichte van de voorgaande maand.

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata.
De Interior Index geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. Het indexcijfer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de weekomzetmutaties van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.
Meer nieuws van interior business klik hier

Meer onderzoeken uit de branche inzien klik hier