Steeds vaker is het een integraal onderdeel van de hotelsuite: kunst. En die hotelchic dringt langzaam maar zeker door in de Nederlandse slaapkamer. Maar hoe vind je het juiste kunstwerk? De Amstelveense interieurspecialist Co van der Horst komt via de samenwerking met Kunst + Co Galerie tot een passend advies. Op persevenement INTERIOR RELATED – The Hotel Suite Edition dat plaatsvond op donderdag 5 september, werd het concept gepresenteerd.

“De meeste mensen brengen ieder etmaal acht uur door in hun slaapkamer, een plek om tot rust te komen en om romantiek te beleven,” stelt Stephan van der Horst, eigenaar van de toonaangevende woonwinkel Co van der Horst in Amstelveen. “Een aantal factoren is sfeerbepalend voor die ruimte. De belangrijkste zijn kleur en materiaal; rustgevende kleuren en zachte materialen zijn er essentieel. Kunst is een van de meest kleurbepalende elementen in een slaapkamer. Naast de kleur is het onderwerp van het kunstwerk belangrijk om de juiste sfeer te bepalen in een slaapkamer. Een zeeslag geeft natuurlijk een heel andere kijk op rust en romantiek dan een glooiend landschap.”

Stephan: “Kies je voor een schilderij dat volledig is uitgevoerd in aardse, rustige tinten die overlopen in de kleuren van de inrichting? Of kies je voor een waaier aan kleuren waarvan je één bepaalde tint laat terugkomen in de gordijnen of het beddengoed? Een derde mogelijkheid is het kiezen van wit en grijstonen. Deze meer tijdloze benadering zorgt ervoor dat het kunstwerk volledig integreert in de meestal witte muur. Alle drie benaderingen geven een rustige aanblik en zorgen voor een goede en lange nachtrust.”

Kunst wordt bij Co van der Horst gezien als integraal onderdeel van het interieur. Stephan: “Naast het feit dat een kunstwerk kleur en decoratie toevoegt, reflecteert een goed gekozen kunstwerk ook de persoonlijkheid van de bewoner. Het vertelt een persoonlijk verhaal, waardoor het soms zelfs het uitgangspunt wordt van het interieur. Het zal niemand verbazen dat in onze winkel de kunstwerken zorgvuldig worden gekozen. De samenwerking met Kunst+Co – onze in-store galerie – is daarin essentieel. De diversiteit van kunstenaars waarmee Kunst+Co samenwerkt, geven onze stylisten de mogelijkheid om de kunst de plek te geven die het verdient: in ons interieur en daardoor in ons hart.”

Het samenstellen van een compleet interieur is een wandeltocht die langs veel disciplines voert. Arianne Duijster van Kunst + Co: “Het begint bij de plattegrond van de ruimtes en het leren kennen van de opdrachtgever. Na vele sessies luisteren, tekenen, ontwerpen, zitten, voelen en plannen groeit een ontwerp, steeds meer in de richting die perfect past bij de klant. Vertrouwen is hierin essentieel. De finishing touch van de opdracht zit hem in de styling en het toepassen van kunst. Want daar komt het individu in beeld, en hiermee gaat de opdrachtgever zich onderscheiden.”

Margreet van Brakel van Kunst+Co: “Bij het ontwerpen van een hotelsuite is het eindresultaat het uitgangspunt. De suite is namelijk niet bedacht voor één klant, maar voor de steeds wisselende hotelgast die luxe verwacht, van comfort wil genieten en kwaliteitseisen stelt, maar die ook wisselende normen, waarden en zelfs geloofsovertuigingen heeft. Dus pas je hierin kunst toe, dan is een extreme afbeelding of uitdagende fotografie not done.”

De toepassing van kunst is regelmatig een sluitpost; de meerwaarde wordt nog vaak onderschat. Kunst+Co, dat zelfstandig partner is bij Co van der Horst, wil dat veranderen. Arianne Duijster: “Onze collectie is een balans tussen toegankelijke kunst en minder algemeen werk. Dit kan zijn van jonge talenten, maar ook van gevestigde namen uit binnen- en buitenland. De prijzen van onze collectie lopen daardoor ook uiteen: er zijn kleinere werken van € 600 naast stukken die € 18.000 of meer waard zijn.”

Margreet Brakel: “Wij merken dat fotografie, na jarenlang en vogue te zijn geweest, op zijn retour is. Of dat tijdelijk is? Geen idee, maar zeker de sensuele, licht erotische fotografie en die van verlaten plekken, de zogenaamde urban photography, staan momenteel on hold. Het is moeilijk te zeggen wat de trend in 2020 is. Zoiets ontstaat, het wordt niet bedacht. Het vloeit aan de zijlijn mee met de trends in mode en interieur.”

Arianne Duijster: “Wat we wél weten, is dat de slaapkamer een steeds belangrijkere positie krijgt bij de inrichting. Waar wij vroeger vooral in de woonkamer kwamen, gaan we nu vaak regelrecht naar de slaapkamer. En naar het toilet! Want wat is er nou leuker dan dat je de gasten ook daar kunt verrassen met een bijzonder object of schilderij? De trends in de kunst kun je doortrekken naar de slaapkamer. Vaak is deze door de interieurarchitect ingericht, waardoor interieurtrends daar volledig geïntegreerd zijn. Kunst sluit daar direct op aan.”