De BNO publiceert de derde editie van Dd, Dutch designers Yearbook. Een jaar Dutch design in één boek: van prijswinnend design tot beeldbepalende ontwerpers. Ontdek hun vindingrijkheid in een chaotisch jaar, geteisterd door de polycrisis en onzekerheid.

Dutch designers staan wereldwijd bekend om hun originaliteit en gedurfde innovaties, en hun werk dringt door tot in de haarvaten van onze maatschappij. Design is overal: ontwerp geeft vorm aan de wereld van nu en loopt vooruit op de wereld van morgen. De afgelopen periode werd getekend door de naweeën van de pandemie, een onverwachte oorlog, uit de hand lopende klimaatproblemen en ongekende inflatie: het is een chaotische tijd. Al treffen deze crises ook de creatieve sector ingrijpend, zo’n onzekere periode daagt ontwerpers extra uit om na te denken over de toekomst. Hoe kunnen zij antwoorden helpen vinden op de dilemma’s van deze tijd? Wat kan hun rol zijn bij de noodzakelijke transities?

Dutch designers Yearbook ’22 belicht het designjaar onder het motto chaos en kijkt vooruit. Het boek geeft een openhartige inkijk in wat designers nu denken en maken: via essays van klimaatdiplomaat Yvo de Boer en journalist Jeroen Junte, bevlogen eindexamenwerk van Nederlandse ontwerpopleidingen, prijswinnende designcases, een beeldessay over kunstmatige intelligentie, portretten van beeldbepalende designers als Petra Blaisse, Chequita Nahar en tinker imagineers, het jubilerende ontwikkelingstraject Driving Dutch Design, en interviews met o.a. de Oekraïense studio Between the Walls, solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen, en scheidend BNO-directeur Madeleine van Lennep.

Dit boek is een initiatief en productie van de BNO, en wordt uitgegeven in samenwerking met nai010 uitgevers. Dutch designers Yearbook wordt kosteloos verspreid onder de ontwerpers en bureaus die zijn aangesloten bij de BNO. Het boek is vanaf 17 december 2022 verkrijgbaar in de boekhandel en online via bno.nl/dd-yearbook en nai010.com, en wordt feestelijk gelanceerd op 15 december 2022 in het Stedelijk Museum Amsterdam.