Locatus, databank voor winkel- en kantoorpanden, heeft een factsheet gepubliceerd waaruit blijkt dat de totale landelijke hoeveelheid kantoorruimte weliswaar nog steeds daalt, maar dat de hoeveelheid kantoorruimte in de 5 grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven) blijft toenemen.

Uit de gegevens van Locatus blijkt ook dat Noord- en Zuid Holland nog steeds de provincies zijn met de meeste kantoren: samen bijna de helft van heel Nederland. Het kleinste aantal kantoren staat nog steeds in Limburg en Zeeland. De totaal verhuurbare hoeveelheid kantoorruimte in ons land is ruim 50 miljoen vierkante meter, verdeeld over 16.650 panden met een oppervlak van meer dan 500 vierkante meter plus kleinere panden. Wat betreft het aanbod: er is in het hele land 4,8 miljoen vierkante meter beschikbaar, bijna de helft hiervan (1,9 miljoen vierkante meter) staat in de 5 grote steden. Wie zoekt kan daar dus in veel gevallen nog steeds een kantoor vinden.

Kantoren hebben sinds 1 januari 2023 een energielabel plicht (uitgezonderd zijn de panden die verbouwd worden, deze moeten binnen drie jaar een label hebben, en monumentale panden). Bijna 76 procent heeft inmiddels een energielabel (12.599 kantoren) en dit is met een gemiddelde score van A op een schaal van A++++ tot en met G. Het wettelijke minimum is C, alles daaronder is onvoldoende en gaat op straffe van een boete gecontroleerd worden door gemeenten. Op dit moment voldoet iets meer dan 8 procent van de kantoren niet aan het minimum van energielabel C.

Vorig jaar was de Top 3 van grote nieuwe kantoorruimten Plus Ultra in Utrecht (20.500 vierkante meter), Dordthuis in Dordrecht (22.000 vierkante meter) en als grootste EDGE in Eindhoven (25.000 vierkante meter). De drie grootste kantoorpanden die zijn gesloopt of aan de voorraad zijn onttrokken met een herbestemming zijn Einstein (13.000 vierkante meter), Kroonstate (14.560 vierkante meter) en LOLA’s Kroon (20.235 vierkante meter). Dit Amsterdamse kantoorpand (op de foto) wordt een mix van opvangcentrum en een ‘broedplaats’.

De factsheet is gratis op te vragen via locatus.com