Het beleid van de afgelopen zeventig jaar dreigt momenteel door één jaar Corona compleet teniet te worden gedaan. Dat meldt Locatus.

”Al sinds de Tweede Wereldoorlog is het overheidsbeleid gericht op het behouden van krachtige binnensteden. Een heel ander beleid dan in veel andere Europese landen. En met succes, want de leegstand in Nederland is lager dan in veel andere landen. We hebben hierdoor in Nederland een fijnmazige detailhandelsstructuur die nog steeds past, vooral nu de vergrijzing toeslaat en ‘dichtbij’ belangrijk is.

Momenteel lijkt het behouden van krachtige binnensteden echter gehéél van de agenda. De overheidsbescherming tegen leegloop richting de periferie wordt volledig tenietgedaan door de dwang tot online winkelen. Dankzij het overheidsbeleid liggen onze winkels allemaal dicht bij elkaar, en nu mogen we er van diezelfde overheid niet naar toe.

Niet-essentiële winkels zijn al bijna drie maanden dicht, met 680 miljoen omzetverlies per week, 300.000 medewerkers thuis en 56.000 gesloten winkelvoordeuren tot gevolg. De overheid geeft wel enige inkomenssteun, maar voor veel ondernemers is dat volstrekt onvoldoende en duizenden ondernemers dreigen nu hun winkel te moeten sluiten.”

Deze week doet men een poging de retail weer wat perspectief te geven met winkelen op afspraak en het heropenen van de contactberoepen. Maar…

Lees hier de gehele blog van Gert Jan Slob.