De Antwerpse interieurcurators Murielle en Marie van M AAH brengen voor het eerst een eigen collectie uit. De handgeweven mohair tapijten ‘stil‘ zijn een samenwerking met de Zuid-Afrikaanse Frances van Hasselt en vormen een ode aan de duurzame textielambacht van de Karoo regio van Zuid-Afrika.

Het Karoo-gebied strekt zich uit over de Noordelijke Kaap-provincie van Zuid-Afrika, werelds grootste producent van mohair en bij uitstek de thuisbasis van deze wol. Net om die reden koos M AAH voor een samenwerking met Frances van Hasselt, die hier opgroeide op een familieboerderij met één van de oudste mohairstambomen ter wereld. Vandaag zet zij zich met haar label Frances V.H Mohair Rugs in voor de Zuid-Afrikaanse textielindustrie en het levensonderhoud van lokale ambachtsvrouwen in afgelegen gebieden. Elke stap in het proces, van het spinnen van het garen tot het zorgvuldig knippen van het afgewerkte tapijt, wordt met de hand uitgevoerd door vrouwen in afgelegen gemeenschappen, wier vakmanschap de tapijten hun unieke kwaliteit geeft.

De tapijten stil zijn ontworpen op basis van de papiercollages van Murielle van M AAH.Net zoals in het werk van Frances V.H zijn kleur, gelaagdheid en tactiliteit daarin essentiële begrippen. Zowel M AAH als Frances vinden schoonheid in rust, stilte, ademruimte en tijdloosheid. Vandaar de spatie in ‘M AAH’ en de keuze voor de collectienaam, die bewust Nederlands is als link naar Zuid-Afrika. De tapijten vertalen de subtiele textuurveranderingen in het woestijnlandschap van de Karoo en de verschillende lagen van Murielle’s papierkunstwerken naar een bijzonder interieurobject om generaties lang te koesteren.

Mohairwol is afkomstig van de angorageit – niet te verwarren met angorawol van angorakonijnen. De stof staat bekend als één van de oudste, meest exclusieve en duurzame natuurlijke vezels. Voor Zuid-Afrika is mohair een puur en lokaal luxegoed. Duurzaamheid is dé centrale factor in de vervaardiging van de stil-tapijten. Het respect voor mens, dier en natuur start voor de ontwerpers niet pas in het atelier, maar bij de bron.Het delicate ecosysteem van het land, de herders en de gezondheid van de dieren zijn enkele van die essentiële stappen die zorgen voor mohairwol van de beste kwaliteit.

Elk stil-tapijt is een object waar van dier tot huis ontelbare uren vol liefdevolle ambacht in verwerkt zitten. Dat door zijn kwaliteit generaties lang van de ene thuis naar de andere kan reizen. In de speciale stoffen zak waarin het kleed wordt verpakt en opgestuurd aan de klant.