Kunstenaar Olafur Eliasson en Kvadrat werken al tien jaar samen bij het realiseren van speciale projecten. Hun meest recente samenwerking uit 2018 betreft een kunstwerk bij het Kvadrat hoofdkwartier in Denemarken: de Fog Couch. Deze opvallende bank staat midden in het kantoor.

Eliasson en zijn team waren meer dan vijf jaar lang bezig met het bepalen van de ideale stoffering van deze bank. Uiteindelijk kozen ze voor een vlak weefsel dat identiek is aan de gebreide IJslandse truien. De bank bestaat uit modulaire elementen (zeer in zwang tegenwoordig) waarvan ieder onderdeel andere afmetingen heeft. De vorm verschilt ook per element, afhankelijk van de elliptische rug en de rechthoekige basis van het element. De gebreide stoffering suggereert het zand dat achterblijft na een getijdenwisseling.

Anders Byriel, CEO Kvadrat: “Onze reis met Olafur startte met het Serpentine Gallery Pavilion in 2007 en we hebben sinds dat moment altijd nauw samengewerkt. Olafur en zijn werk zijn op de een of andere manier hecht met ons verbonden, ik denk dat we een gemeenschappelijk inzicht hebben over hoe een ruimte ontdekt en opgevat kan worden. De Fog Couch is een hoofdstuk in onze reis en ik kijk er naar uit om zijn andere werk in het Tate Modern in Londen te gaan bekijken.”

Want vanaf deze week exposeert Eliasson in de Britse hoofdstad: Olafur Eliasson: In real life, Tate Modern Londen, 11 juli tot en met 5 januari 2020.