Uit het Structuurrapport Meubelindustrie 2022 blijkt dat voor Nederland de invoerwaarde van meubelen bijna twee keer zo groot is als de uitvoerwaarde (6,5 miljard tegenover 3,5 miljard euro). De belangrijkste invoerlanden zijn China en Duitsland. Qua uitvoer vertegenwoordigen Duitsland en België samen ruim de helft van de uitvoerwaarde. De in- en uitvoerwaarde van en naar de direct betrokken landen van de oorlog in Oekraïne is vrij beperkt.

In het jaar 2021 bedroeg de totale invoerwaarde van meubelen en toebehoren (bron: CBS, SITC-code 821, “meubelen en toebehoren”) 6,5 miljard euro. Van de totale invoerwaarde komt 64 procent uit Europa. Azië vertegenwoordigt 34 procent van de invoerwaarde. Van de invoerwaarde uit Europa (exclusief Nederland), bedroeg de invoerwaarde van meubelen en toebehoren uit EU-landen in het jaar 2021 3.925 miljoen euro.

Een kwart van de invoerwaarde van meubelen komt uit China. Ten opzichte van het jaar 2018 is de invoerwaarde van meubelen uit China met 44,7% gestegen. Op de tweede plaats staat Duitsland met een aandeel van 21 procent in de invoerwaarde van meubelen en toebehoren. De gehele top-20 van belangrijkste invoerlanden kunt u raadplegen in het Structuurrapport Meubelindustrie 2022.

In het jaar 2021 bedroeg de totale uitvoerwaarde van meubelen en toebehoren (bron: CBS, SITC-code 821, “meubelen en toebehoren”) 3,5 miljard euro. Onderstaand figuur toont de procentuele verdeling naar werelddelen waar naartoe de meubelen en toebehoren werden uitgevoerd. Van de totale uitvoerwaarde gaat 94 procent naar andere landen binnen Europa. Azië vertegenwoordigt slechts 3 procent van de uitvoerwaarde. Van de uitvoerwaarde naar Europa (exclusief Nederland), bedroeg de uitvoerwaarde van meubelen en toebehoren naar EU-landen in het jaar 2021 2.962 miljoen euro.

Terwijl China goed is voor een kwart van de invoerwaarde van meubelen in Nederland, komt China niet voor in de top-20 van belangrijkste uitvoerlanden van meubels. Ruim een derde deel van de uitvoerwaarde heeft betrekking op de uitvoer naar Duitsland. Ten opzichte van het jaar 2018 is de uitvoerwaarde naar Duitsland in het jaar 2021 met 31 procent toegenomen. Onze zuiderburen zijn goed voor 20 procent van de uitvoerwaarde. De gehele top-20 van belangrijkste invoerlanden kunt u raadplegen in het Structuurrapport Meubelindustrie 2022.

Tot slot: in hoeverre raakt de oorlog in Oekraïne de in- en uitvoerwaarde van meubelen en toebehoren? Hiervoor hebben we de in- en uitvoercijfers van het jaar 2021 bekeken van Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. De totale invoerwaarde bedroeg in het jaar 2021 30 miljoen euro. Hiervan nam Oekraïne 18 miljoen voor haar rekening. Wit-Rusland was goed voor 8 miljoen en Rusland voor 4 miljoen euro aan invoerwaarde. Oekraïne vertegenwoordigde daarmee 0,3% van de totale invoerwaarde van meubelen in Nederland. Qua uitvoerwaarde was Rusland van de drie landen de belangrijkste handelspartner. Rusland was in het jaar 2021 goed voor een uitvoerwaarde van 13 miljoen euro aan meubelen en toebehoren, wat 0,4 procent van de totale uitvoerwaarde vertegenwoordigde. Er werd ter waarde van 2miljoen euro  uitgevoerd naar Oekraïne en voor één miljoen naar Wit-Rusland.

Voor meer informatie over het rapport: www.marktdata.nl/rapporten/Structuurrapport-Meubelindustrie-2022