Steeds meer mensen komen vanuit Oekraïne aan in Frankfurt, op de vlucht voor de oorlog, met trein, bus, vliegtuig en auto. Binnen de deelstaat Hessen is Frankfurt het centrale opvangpunt voor vluchtelingen. De stad Frankfurt heeft nu sinds gisteren het beurscomplex van de stad ingeschakeld als opvanglokatie.

Een eerste hulp cantrum in het beurscomplex wordt nu ingericht. In hal 1 is de eerste opvang voor vluchtelingen waarna ze doorreizen naar een plek in de deelstaat waar ze langer kunnen blijven. “De mensen die gevlucht zijn hebben onze hulp nodig. Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat onze hulp meer is dan woorden”zegt Peter Feldmann, burgermeester van Frankfurt. “Daarom richten we nu de eerste hulp in op de beurs. Frankfurt heeft een lange geschiedenis in het opvangen van vluchtelingen. Laten we de mensen uit Oekraïne tonen dat zij welkom zijn hier.” De opvang is ingericht in hal 1.1 en kan worden uitgebreid naar de bovenverdieping, hal 1.2, mocht dat nodig zijn.

“Ik ben blij dat Hessen en Frankfurt samenwerken bij deze opvang. Vluchtelingen kunnen na hun aankomst in Frankfurt bijkomen van hun vermoeiende reis. Wat we tot nu toe hebben gemerkt is dat mensen getraumatiseerd, zeer uitgeput en vaak hongerig aankomen. Ongeveer de helft van de vluchtelingen zijn kinderen en jongeren. Voor hen is het extra belangrijk om snel een plek te hebben waar ze zich veilig voelen. Het beursterrein is ideaal, vlakbij het treinstation waar veel vluchtelingen aankomen”, aldus Elke Voitl, wethouder van sociale zaken in Frankfurt. De opvang is georganiseerd door het Duitse Rode Kruis en liefdadigheidsinstelling ASB. Messe Frankfurt verzorgt de inrichting en andere diensten bij de opvang.

“We hebben direct hal 1 ingericht zoals werd gevraagd. Mensen kunnen hier blijven totdat ze naar een plek voor een langere termijn kunnen reizen”aldus Uwe Behm, bestuurslid van Messe Frankfurt. Fairconstruction, een onderdeel van Messe Frankfurt, heeft in de stad ook twee sporthallen ingericht voor aanvullende opvang van vluchtelingen. Op de foto van links naar rechts Uwe Behm, wethouder Elke Voitl en burgermeester Peter Feldmann.