Op vrijdag 5 november opent Koningin Máxima het nieuwe state-of-the-art kantoor van AFAS in Leusden. Een 55.000 m2 groot kantoor met theaterzaal, restaurant, ontmoetingsruimten en sportfaciliteiten.

Clubhuis zorgt voor meer werkgeluk

De AFAS oprichters, de familie Van der Veldt en Mars, hebben een sterke visie op het kantoor van de toekomst en waren hun tijd ver vooruit. Toen zij in 2012 startten met de plannen en in 2017 met de bouw van het kantoor bestond er nog geen Covid. Samen met AFAS en andere partners creëerde Claessens Erdmann een kantoorconcept dat meer clubhuis is dan kantoor. Slechts 20% van de totale oppervlakte is ingericht voor werkplekken en maar liefst 80% voor ontmoeten, verbinden, ontspannen en inspiratie. Werknemers ervaren ook echt dat dit clubhuis met al zijn faciliteiten bijdraagt aan hun werkgeluk. The Economist onderzocht dit in 35 Europese landen en riep AFAS uit als beste werkgever van Europa.

Bedrijfscultuur zorgt voor menselijke maat

Door de sterke eigen bedrijfscultuur – ‘een tikkeltje gek’ en het familiegevoel – centraal te stellen, is het gelukt om in een kantoor met deze omvang de menselijke maat te behouden. Het is voor AFAS belangrijk dat collega’s, klanten en samenwerkingspartners elkaar tegenkomen en er ontmoetingen ontstaan. Dat vindt plaats in de centrale open ruimte, het atrium, bij events, tentoonstellingen en in het restaurant. Indeling, inrichting en materiaalkeuze ondersteunen dit principe. Het kantoor, annex clubhuis, is hiermee het middel om het werkelijke kapitaal van het bedrijf – de mensen – te dienen.

Vernieuwing en innovatie gevolg van samenwerking

Het concept en ontwerp is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen AFAS, architect Steef van der Veldt, interieurarchitect Claessens Erdmann, hoofdaannemer Dura Vermeer en projectinrichter DSN. De ambitie en sterke visie van AFAS en de continue wisselwerking en wederzijdse inspiratie heeft geleid tot een innovatief, hoogstaand én menselijk clubhuis.

Betrokken partijen

Opdrachtgever: AFAS Software

Architect: Steef van der Veldt

Interieurarchitect: Claessens Erdmann

Projectinrichting: DSN Office Design

Hoofdaannemer: Dura Vermeer

Installaties: Homij