Kunstmatige intelligentie is inmiddels zodanig ver dat het assembleren van een stoel met enkele onderdelen een fluitje van een cent is. Wetenschappers uit van de Nanyang Technologica University uit Singapore zijn erin geslaagd robots te maken die zelf een meubel in elkaar kunnen zetten.

De robot van NTU is ontwikkeld om bewegingen met handen en vingers na te bootsen. Hij kan ‘kijken’ met behulp van een 3D camera, de armen hebben zes assen waarmee bewogen kan worden. Elke arm is uitgerust met grijpers om objecten op te rapen.

Voor een test met een Ikeastoel, de Stefan, werden alle onderdelen losjes op de grond gelegd, precies zoals dat in een thuissituatie ook zo zijn. Nadat de robot iets meer dan 11 minuten had nagedacht, was hij in staat om binnen 9 minuten de stoel zelf in elkaar te zetten. De video laat zien hoe de robot te werk gaat…

Op de foto staan assistent professor Pham Quang Cuong (links) en onderzoeker Francisco Suárez-Ruiz (R) van de  NTU Singapore samen met de robot en stoel in kwestie.