INretail roept lokale overheden met klem op om de inning van alle lokale lasten uit te stellen. Naast de nationale overheid is het ook nodig dat gemeenten stappen zetten die ondernemers tegemoetkomt in deze corona crisis.

Een aantal gemeenten heeft uitstel van belastinginning al aangekondigd en INretail vindt dat alle gemeenten in ons land moeten gaan doen, omdat het helpt de liquiditeitspositie van de retail te stutten. Sinds vorige week donderdag zijn omzetten dramatisch gekelderd. 

Op haar website plaatst de brancheorganisatie bij www.inretail.nl/special/corona/ telkens hulpmiddelen die winkelondernemers direct kunnen downloaden. De bezetting van de ondernemershelpdesk is verdriedubbeld. Tussen 8.30 en 20.00 uur zijn de lijnen doorlopend bezet. Ook via whatsapp en via coronavirus@inretail worden veel vragen gesteld, maar ook suggesties gedaan. In crisistijden blijkt enorm veel creativiteit los te komen. Hoe ondernemers met de situatie omgaan wordt volop gedeeld. Op de website van de non-food winkelvertegenwoordiger worden click-records gebroken.

INretail adviseert ondernemers enkele keren per dag op de site te checken omdat doorlopend updates worden geplaatst die ook via sociale media worden gedeeld.

Modelbrieven

Onderwerpen waar model- en voorbeeldbrieven of links voor zijn geplaatst: werktijdverkorting, bijzonder uitstel van betaling voor aanslagen inkomstenbelasting, loonbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting, uitstel lokale lasten (OZB) roosterwijzigingen voor medewerkers en uitstel betaling van huurkosten. Bij uitstel huurkosten gaat het om modelbrieven voor een collectieve aanvraag namens een groep ondernemers met dezelfde huurder en een individuele aanvraag.