Tekst: Moniek Robbe

We leven in een onzekere tijd. Niemand heeft dit ooit meegemaakt. En wat willen we allemaal graag de controle hebben. Maar helaas hebben we dat niet. In Nederland hebben we misschien het geluk dat veel winkels nog open zijn en we geen complete lockdown hebben, zoals bijvoorbeeld in Italië, Spanje en Frankrijk. Ook in ons buurland België zijn de winkels dicht en in Duitsland zijn de maatregelen strenger. Geen van de landen heeft een eenzelfde strategie om corona te bestrijden. Maar hoe zit het dan met de meubelfabrikanten die elders in Europa produceren? Zijn zij open? Hoe gaat de overheid daar om met corona? Wij stelden deze vraag aan een aantal fabrikanten en agenten. Daarnaast spraken wij een fabrikant die produceert in Nederland. Profiteert deze fabrikant van het feit dat andere fabrikanten last hebben van gesloten grenzen of een strenger grensbeleid en het wel of niet doordraaien van fabrieken?

Fabriek in Polen

Bij PMP Furniture draait het nog gewoon door. Zij hebben een fabriek met ongeveer 200 personeelsleden in Polen. Jeroen Pruijsers: “Het valt momenteel niet tegen. We krijgen nog steeds orders binnen van zowel winkeliers als (horeca)projecten.” Terwijl wij Jeroen spreken is hij op de zaak in Zwijndrecht. “De meeste werken vanuit huis, maar soms is het handig om op kantoor te zijn.” In de fabriek in Polen is iedereen nog aan het werk. “We hebben daar 200 mensen aan het werk. Gelukkig hebben we een goede orderportefeuille, waardoor we voorlopig nog wel twee à drie maanden vooruit kunnen. In Polen is de toestand een beetje zoals hier. Alleen zijn hier wel de noodmaatregelen vanuit de overheid beter geregeld. Hier wordt er maximaal 90% van het salaris betaald door de overheid als je voldoet aan de eisen, maar in Polen zijn ze niet zo ruimhartig, daar is het maar 40%. Mocht de situatie verslechteren, dan moeten we dus kijken hoe we dat gaan oplossen. Aangezien de maatregelen steeds kunnen veranderen, kunnen we niks anders doen dan nu gewoon doorgaan en met de dag kijken wat de consequenties zijn van eventuele maatregelen. Ook het leveren gaat tot op heden prima.”

Jeroen Pruijssers, hier op de cover van Interior Business Magazine geflankeerd door zijn Glimmer Twin en compagnon Richard Moree.

Schorten, mondkapjes en beurzen
In de fabriek in Polen zijn ze momenteel ook bezig met het maken van schorten voor een ziekenhuis in Polen. “We willen ook ons steentje bijdragen en er kwam een vraag vanuit het ziekenhuis voor weggooischorten voor de doctoren. Inmiddels zijn er ook 500 besteld door het Sint Franciscus in Rotterdam. Daar hebben we ook onlangs mondkapjes geleverd die wij van een goede Chinese relatie kregen. In tegenstelling tot de lading Chinese mondkapjes die de overheid geregeld had, waren deze mondkapjes wel van zeer goede kwaliteit. Het ziekenhuis was er heel erg blij mee. Een IC-arts belde ons nog op om ons persoonlijk te bedanken.”
Hoe ze de toekomst zien? “Het landschap zal er straks waarschijnlijk anders uitzien. En het zal niet meer hetzelfde zijn als voorheen. Maar we weten niet wat er nog gaat gebeuren. We bekijken het per dag. Zolang we kunnen produceren en leveren, blijven we dat natuurlijk gewoon doen.” Ziet Jeroen het nog gebeuren dat er beurzen gedraaid gaan worden? “Ook dat is koffiedik kijken. Onze eerste beurs is Parijs, maar de maatregelen in Frankrijk zijn vele malen strenger dan in Nederland en de vraag is of die beurs begin september wel doorgaat. Ook hier geldt, we zien wat er gebeurt. En als het wel zou doorgaan is het de vraag of er wel voldoende bezoekers gaan komen. We hebben dus nog geen keuze gemaakt. We kijken eerst wat er allemaal nog gaat gebeuren voordat we de beslissing gaan maken om daarin te investeren.”

Jeroen, hier druk aan het werk op de PMP stand op Maison et Objet in Parijs. Laten we hopen dat de ‘show on’ gaat in september.

Agentuur uit Roemenië
René Thuijs is agent van onder andere Black Label, dat geproduceerd wordt in Roemenië. “Het is wel lastiger. Wat opvalt is dat de mensen in Roemenië erg angstig zijn voor dit virus. Ze zijn sneller ziek. En dat verbaasde mij, want het is echt een volk dat wil werken.” Hoe het precies zit met de overheidssteun weet René niet. “Voor mij is nu van belang om te weten dat er geproduceerd wordt en dat er ook geleverd wordt. Er zijn soms wel wat leveringsproblemen bij de grenzen, met name in Duitsland, maar het valt mee. In Nederland en België hebben we daardoor geen leveringsproblemen. Ook wij hebben een orderportefeuille waardoor we wel even vooruit kunnen. Maar ik heb meerdere agenturen en we zijn ook een groothandel. Daar is wel meer aan de gang, want er worden wereldwijd hele containers geannuleerd. We doen er nu alles aan om die containers te redden.” Voor René is er echter een ander punt dat lastig is. “Als agent krijg je je commissie zodra de artikelen worden uitgeleverd, maar soms ben je dan maanden verder. Als ik nu overheidssteun zou aanvragen, dan heb ik er geen recht op. Want ik krijg nu de commissies binnen van eind vorig jaar, begin dit jaar en februari. Ik heb het iemand laten uitzoeken en die gaf inderdaad aan dat ik er nu geen recht op heb. Maar er komen natuurlijk minder orders binnen en dat ga ik pas in juli en augustus merken. Maar heb ik dan wel recht op overheidssteun? Want dit komt natuurlijk door de mindere maanden in coronatijd, maar ik merk dat pas een paar maanden later. Maar uiteraard zal ik het wel gaan voelen. Ik ben benieuwd of de overheid hier nog iets voor gaat regelen, ik neem aan dat er in andere branches ook van dit soort gevallen zijn.”

René, hier aan het werk op Design District in Rotterdam, op de stand van het Belgische wereldbedrijf Vincent Sheppard.

Ondernemerschap
Zenuwachtig is René niet. “Met zenuwen en angst ga je nergens komen. Dan had je geen ondernemer moeten worden. Ik moet zeggen dat bij mij in deze tijd wel mooie ideeën binnenkomen die ik bespreek met de fabrikanten. Zij gaan er wel in mee en zo kan ik mijn klanten weer iets moois aanbieden.” Zijn er mensen die hun bestellingen hebben geannuleerd? “Ik heb wel winkeliers gehad die hun bestellingen wilden annuleren. Maar sommigen heb ik ervan kunnen overtuigen dit niet te doen. Als winkelier ben je nog steeds open. En er waren mensen die we al uitgeleverd hebben voor de echte crisis. Denk dan bijvoorbeeld aan buitenmeubelen. Als ze die nieuwe collecties niet in huis hadden met dit mooie weer, dan was dat toch zonde geweest! En ook voor straks. Je moet er als ondernemer klaar voor zijn als het gewone leven – hoe dat er dan ook uit gaat zien – weer gaat beginnen. Als je dan niks hebt besteld, wat ga je dan aanbieden aan je klant? Ik denk dat je als ondernemer altijd door moet blijven gaan.” Als agent zijn beurzen voor René natuurlijk ook heel erg belangrijk. “Milaan is voor mij een belangrijke beurs. Die gaat dit jaar niet door. Ook Design District is voor mij belangrijk omdat ik ook steeds meer werk met architecten. Maar ook deze beurs is verschoven. En zo zijn er meerdere beurzen waarvan we niet weten of ze doorgaan. Ik denk dat hierdoor wellicht Meubelbeurs Brussel – mocht alles tegen die tijd wel weer redelijk opgestart zijn – kan profiteren. Maar we moeten het allemaal afwachten. Wat Corona met de economie gaat doen is voor iedereen afwachten.” Maar René verwacht dat de economie nog wel een flinke tik zal krijgen. “Ons land wordt bestuurd door ambtenaren die achter hun bureau zitten. Ik denk dat economen en het MKB betrokken moeten worden bij de beslissingen die de overheid neemt die de economie aangaan. Ik ben ook bang dat mensen het niet allemaal lang zullen pikken wat er gebeurt. Je ziet de tolerantie bij sommige mensen afnemen. De overheid moet duidelijke maatregelen stellen en proberen de economie te redden, en daar moeten ze zeker het bedrijfsleven bij betrekken.”

Black Label (Pure)

Zakendoen in Italië, Roemenië en Spanje
: Van Rees Meubelfabriek 1895

Sen van Rees

Meubelfabriek Van Rees & Zn uit Den Haag heeft producten op voorraad, maar zodra de voorraad op is, zullen klanten langer moeten wachten. Sen van Rees vertelt: “We doen zaken met fabrikanten in Italië, Roemenië en Spanje. In Italië en Spanje gebeurt momenteel natuurlijk helemaal niks. Ik durf geen stoffen te sturen naar Spanje omdat ik niet weet wat er mee gebeurt. Dat is een hele lastige situatie. Inmiddels hebben we begrepen dat ze in Italië op 4 mei weer rustig gaan opstarten en ze verwachten vanaf eind mei weer producten te kunnen inladen. De fabriek waarmee wij werken in Roemenië is helaas dicht. Dat zal niet voor iedereen gelden, maar we hebben de pech dat de regio waar de fabriek staat goed is voor 30% van de totale coronagevallen.” Er worden momenteel in het buitenland dus geen nieuwe producten gemaakt. Maar ze hopen bij Meubelfabriek Van Rees dus in mei wel weer van start te kunnen in Italië. Hoe het zit in Spanje en Roemenië is even afwachten. “De meeste klanten hebben er gelukkig wel begrip voor. En op onze website is voor dealers te zien hoeveel voorraad we nog hebben. Van de meeste producten hebben we nog wel voorraad, maar zo niet, dan is het toch even wachten voor de klant.”

Meubelfamilie Van Rees

Voordelen en nadelen van snelle levertijden: DFM


Fedor de Lange is als accountmanager in dienst van Mecam in België, die ook het agentuur zijn van DFM, dat weer gemaakt wordt in Polen. “In Polen loopt de productie van DFM wel door en leveren we alles nog binnen de levertijd die we hanteren: 5 tot 6 weken. Maar we moeten wel de maatregelen in Duitsland in de gaten blijven houden. We rijden toch door Duitsland en zolang dat geen probleem oplevert, kunnen we ook op tijd blijven leveren.”

Fedor

Een snelle levertijd zorgt echter nu ook wel voor een nadeel. “Het betekent dat de orderportefeuille eerder leeg is. En gelukkig hebben we wel winkeliers die nog steeds bestellingen plaatsen, maar uiteraard is het minder dan voorheen. Dus ook bij DFM zullen we dat wel gaan merken. Het ligt er allemaal maar aan hoelang de maatregelen van kracht blijven en of ze nog zwaarder worden.” De fabriek van Mecam in België ligt momenteel stil. “Het merendeel van wat we daar maken is voor België, en de winkels in België zijn dicht. Dan is het gewoon een rekensom die je moet maken; de fabriek openhouden of sluiten en als het weer kan de fabriek weer opstarten. Gelukkig liggen er vanuit de Belgische overheid wel goede regelingen voor bedrijven. Maar natuurlijk willen we zo snel als mogelijk weer open. Je ziet het ook aan winkelketens die eerst hun winkels hebben gesloten en nu langzaamaan weer vestigingen openen. Ook als fabrikant moet je afwegingen maken. Gelukkig zijn de noodpakketten vanuit de overheid in België goed geregeld. Maar natuurlijk is dit iets wat je liever niet doet.”

Niet heel somber

Doordat DFM nog goed door blijft lopen is men niet heel somber. “De mensen die nu naar de winkels komen, komen heel gericht. Je gaat in deze tijd niet voor de ‘lol’ shoppen. Als er iemand in je winkel komt, dan volgt er ook vaak een order. Echt winkelend publiek is er niet, maar als je orders op deze manier gestaag binnenkomen, dan is dat natuurlijk ook positief. Ik merk ook dat er nu wat sneller iets van de vloer verkocht wordt. Dus wat er in de winkel staat en meteen meegenomen kan worden. Doordat wij dan een levertijd hebben van 5/6 weken is de plek in de winkel ook wel weer snel gevuld. Het zou zelfs kunnen dat we straks nog iets sneller kunnen leveren omdat er wat meer ruimte zal komen in de productie. Maar ook dat is afwachten omdat we niet weten wat de overheden gaan beslissen. We hebben er helaas geen grip op.” Alles loopt eigenlijk wel door bij DFM. “Service wordt ook nog steeds uitgevoerd bij de mensen thuis, als ze dat willen natuurlijk, alles gaat in goed overleg met de klant. We merken ook dat iedereen wel vol begrip is door wat er gebeurt. Dat is natuurlijk heel fijn.” Echt met nieuwe collecties zijn ze momenteel niet bezig. “We moeten gaan afwachten of er straks nog beurzen doorgaan. En het is voor ons nu het meest van belang dat we onze klanten met de huidige modellen kunnen bedienen. We zijn als bedrijf ook heel druk met het bekijken hoe we onze klanten nog kunnen helpen in deze tijden, denk aan meer reclame op bijvoorbeeld social media. Ik merk dat merken dat in deze tijd heel veel doen, voor ons is dat wat lastiger, maar we zouden wel winkeliers meer kunnen ondersteunen. Dat zijn allemaal dingen die we nu met elkaar bespreken. Je kunt eens even goed naar je bedrijf kijken en bekijken wat je mist en of je nog dingen kunt verbeteren. Verder is het doen wat je kunt, afwachten en goed de ontwikkelingen vanuit de verschillende overheden in de gaten houden.”

Fabriceren in Nederland: Meubitrend

Na alle bedrijven te hebben gesproken die in het buitenland produceren, besloten wij ook nog contact op te nemen met bedrijven die in Nederland produceren. We weten dat enkele fabrikanten de keuze hebben gemaakt om dicht te gaan. Maar bij bijvoorbeeld Meubitrend gaan de zaken gestaag door. Denken zij er voordeel uit te kunnen halen dat zij in Nederland produceren, nu en in de toekomst? Ronald Bongers is vandaag gewoon aan het werk in de fabriek. “Wij hebben in de fabriek maatregelen getroffen zodat we wel gewoon door kunnen draaien. Zo hebben we bijvoorbeeld werktafels verder uit elkaar gezet en zorgen we er voor dat alle regels vanuit de overheid en de adviezen van de RIVM kunnen worden opgevolgd. Zo laten we bijvoorbeeld ook geen chauffeurs toe in de fabriek. Er is geen onnodig contact. Maar de fabriek draait momenteel eigenlijk volledig. We werken nog aan de orderportefeuille, maar we zijn ook nog steeds druk met het maken van offertes en het schrijven van nieuwe orders. Dit komt zowel uit de retail als uit de projecttak. We kunnen ook nog volledig doordraaien doordat wij veelal werken met Nederlandse toeleveranciers, Nederlandse transporteurs en lokale partijen dichtbij huis. Natuurlijk ben je weleens afhankelijk van iemand die toch zakendoet met het buitenland, maar vooralsnog levert dat geen problemen op. We weten natuurlijk niet wat de Nederlandse overheid nog voor maatregelen gaat doorvoeren, maar vooralsnog kunnen wij door en daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee. Ik wil ook wel ons team een compliment geven die er nog steeds vol voor gaan ondanks alles wat er gebeurt in Nederland. Niemand blijft ziek thuis en iedereen zet zich voor de volle 100% in. Ik denk dat het wat dat betreft wel een voordeel is als je in Nederland produceert. Maar er zijn nog genoeg bedrijven die ook prima vanuit het buitenland kunnen werken momenteel. Het is uiteindelijk voor iedereen afwachten wat er nog gaat gebeuren, maar wij hoeven daarbij toch voornamelijk naar Nederland te kijken en daar is de eventuele steun vanuit de overheid ook aanwezig. Ik hoop dat we doorgaan zoals het nu gaat. Wellicht dat het aantal orders nog wat minder zal worden, maar wij zijn nog erg positief ingesteld!”

Meubitrend

Tekst: Moniek Robbe (Hoofdredacteur Interior Business Magazine)