Pantone 17-3938 is de code, Very Peri is de naam. Moed, vindingrijkheid en creativiteit zijn de karaktereigenschappen die het kleurenbureau verbindt aan dit bleke paars. Niet aan de kleur zelf uiteraard, maar aan de mensen die deze kleur dragen of op een andere manier gebruiken.

Het nieuws is al een tijdje bekend, maar dringt nu door tot het grote publiek. Voortbordurend op het eerdere blauw van Pantone (kleur van het jaar van dit jaar) is deze kleur geen verrassing: gematigd vrolijk, voorzichtig optimistisch, ingetogen blij. Een vage glimlach van een kleur. Pantone vindt dit lichte lavendel een indicatie van de tijden waarin we leven: voorzichtigheid geboden en er toch het beste van willen maken. Nadenken over nieuwe richtingen in het leven. Vindingrijkheid en creativiteit zijn nodig om een zinvol, kleurrijk en bevredigend leven te kunnen leiden tussen vier muren en zonder te reizen. Nog meer dan ooit zullen fysiek en digitaal leven in elkaars verlengde liggen en deze tint past daar bij, aldus Pantone.

“De kwaliteit van blauw met de toevoeging van violetrood zorgt voor dynamiek en vreugde die creativiteit en expressie aanmoedigen”, zo formuleert Leatrice Eisenman, Executive Director van het Pantone Color Institute de 17-3938. Dit is de 23e keer dat het bedrijf een kleur van het jaar heeft geformuleerd op basis van trendwatchers van over de hele wereld. De kleur gaat komend jaar terugkeren in de mode, in de (social) media, bij evenementen (zolang die nog georganiseerd worden) en eigenlijk in alles waar kleuren worden toegepast: van verf en behang tot stoffen en logo’s. De cosmeticawereld is in ieder geval blij met deze kleur, die in geen geval violet, blauwpaars of lila mag worden genoemd door het Amerikaanse bedrijf: Very Peri is de eerste kleur die het bedrijf helemaal zelf heeft bedacht, naar eigen zeggen.

Very Peri is natuurlijk een knipoog naar periwinkle (Vinca minor, in het Nederlands de maagdenpalm en bovenaan te zien), een bekend bloemetje dat een paarsblauwe kleur heeft (lichter paars en blauwiger dan lavendel, inderdaad) en dat een melkachtig sap bevat dat overigens giftig is en tot aandoeningen aan de lever en nieren kan leiden. Op de afbeelding hierboven hoe de kleur gecombineerd kan worden met andere Pantone kleuren. Uiteraard doet een schermresolutie geen recht aan de kleur, die eigenlijk iets lichter is dan op deze afbeelding.