Uit een flitspeiling die vandaag plaatsvond onder non-food winkels aangesloten bij INretail blijkt dat 72% meedoet met click & collect en 6% stelt het uit tot een later moment. Onder meer vanwege de weersomstandigheden. Geen ondernemer verwacht van afhalen bij de winkeldeur het zo broodnodige omzetherstel. Daarvoor moeten winkels heropenen op 3 maart.

Dramatische omzetontwikkeling

Voor het oplossen van de dramatische omzetontwikkeling van de sector is heropening van winkels nodig. De verwachting van 56% van de ondernemers is dat Click&Collect voor maximaal 10% meer omzet zorgt en 21% rekent op tien tot twintig procent meer omzet dan zonder afhaalmogelijkheid. Onder aan de streep blijft er sprake van een dramatische omzetontwikkeling die alleen opgelost kan worden door heropening van winkels.

Heropenen winkels

Gezien de dalende lijn in coronabesmettingen verwacht INretail dat winkels op 3 maart weer open kunnen. Dat is de enige mogelijkheid om faillissementen en ontslagen te voorkomen. De brancheorganisatie benadrukt dat het protocol ‘veilig winkelen’ bewijst dat veilig kopen goed te organiseren is. “Zo snel mogelijk terugkeren naar de situatie van vòòr 16 december is het enige medicijn om de omzetten te herstellen.”