Lensvelt en Piet Hein Eek geven hun jarenlange samenwerking een frisse impuls. Met een uitbreiding van de Made In The Workshop collectie, een Past Present Future Installie bij Piet Hein Eek en een relaunch van de aluminium serie.

Past Present Future: De installatie is te zien t/m 31 december 2020 bij Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30 Eindhoven. Zeven dagen per week en op de reguliere openingstijden: ma/za 10:00-18:00 en zo 12:00-18:00.

De DDW 2020 is een uitzonderlijke editie. Ook voor Piet Hein Eek en Hans Lensvelt. Toch biedt het unieke karakter ook nu kansen. Eek: ‘Het DNA van de DDW, de creativiteit in de stad Eindhoven, is nu niet opeens verdwenen. Dutch Design is hier in Eindhoven, niet één week, maar altijd. Binnen de mogelijkheden die er zijn, zullen wij met de ateliers, studio’s en ontwerpers een fantastische presentatie neerzetten. Wij zijn er gewoon!’

In een van de presentaties bij Eek staat de samenwerking met Lensvelt centraal. Past Present Future is een verrassende installatie. Gegroeid uit discussie, als een democratisch ontwerp en uitgevoerd in monochroom turkooisblauw. Centraal staat een relaunch van Piet Hein Eeks aluminium collectie in combinatie met de ‘klassieke’ stapelbare stoel en de bureaustoel uit de MITW serie, als beursprimeur aangevuld met hoge en lage krukken en een stoel met armleggers. Een goed verstaander begrijpt de hint als antwoord op de kantooruitdagingen van de toekomst en verwijzing naar de thuiswerkplaats van vandaag en morgen.

Hans Lensvelt en Piet Hein Eek kennen elkaar bijna twintig jaar. Als producent van design furniture had Lensvelt altijd al waardering voor Eeks inzet van restmateriaal en afval. Maar ook het optimale gebruik van basismateriaal, de perfecte verhoudingen, uitgekiende schakeringen en de investering van arbeid fascineren hem. Wanneer Hans Lensvelt Piet Hein Eek begin deze eeuw benadert om een product voor de Lensvelt Collectie te ontwikkelen, presenteert die een stel tekeningen. Zijn stoel voor de Bossche Verkadefabriek, de Made In The Workshop Chair vormt de opmaat. De initiële stoel wordt aangepast. Voortaan zal het eenvoudige frame van stalen buizen met houten zitting en rugsteun ook stapelbaar zijn. Lensvelt ontfermt zich met succes over de productie van de markante stoel die eruit ziet, alsof je hem zelf in elkaar had kunnen zetten.

Na experimenten met computergestuurde machines om plaatwerk te ponsen en te vouwen ontwikkeld Piet Hein Eek de aluminium stoel en opstapkruk. Als het New Yorkse Museum of Modern Art een ontwerp voor het museumcafé zoekt, valt de keus in 1995 op Piet Hein Eek. Het geeft zijn carrière een internationale slinger en is het begin van een uitgebreide aluminium collectie. Hans Lensvelt is een kwarteeuw later nog altijd onder de indruk van de collectie.

Met de herlancering van de Made In The Workshop serie, oppert Piet Hein Eek het idee om ook de aluminium serie als 3.0 versie opnieuw in productie te nemen. De covid-19 omstandigheden inspireerden hem om een lichtgewicht, demontabel aluminium bureau te maken: een thuiswerkbureau én tafel ineen. Het idee sluit volgens Hans Lensvelt naadloos aan op de actuele behoefte aan een flexibele thuiswerkplek. Te produceren in elke gewenste maat, variabel in breedte, diepte en hoogte en met optionele opbergmogelijkheden. Betaalbaar te realiseren en passend bij de groeiende thuiswerkbehoefte.