INTERIEURONTWERP VOOR SENIOREN
Van Groter Wonen naar Kleinere, Toekomstbestendige Ruimtes

Karin Jansen
Allround ontwerper Karin Janssen richt zich met haar activiteiten specifiek op senioren (60+) die hun grote huis verruilen voor een kleinere woning of appartement. Een uitdagende en vaak stressvolle gebeurtenis, waar ze wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Want na jaren in hetzelfde huis te hebben gewoond, moeten ze zich niet alleen een weg banen door alle nieuwigheden, woontrends en mogelijkheden, maar ook door hun inboedel. Tekst: Birgitta van der Linden, BLUSHtxt
Ik hielp deze senioren hun oversteek naar de nieuwe woning zo overzichtelijk en soepel mogelijk te maken”, vertelt Karin. “Ik begeleid het proces van selectie van wat meegaat, het optimaal inrichten en aankleden van de ruimtes, keuzes voor nieuw meubilair en verlichting én het ontwerp van maatwerkmeubels.”
ALLROUND ONTWERPER
Karin studeerde af als interieur- en productontwerper aan de Design Academy in Eindhoven. Ze vond een baan waarbij ze grafische ontwerp- en communicatiewerkzaamheden uitvoerde voor bedrijven, maar maakte al snel de overstap naar het ondernemerschap. Ondertussen bleef ze zich verder ontwikkelen als ontwerper. Ze bekwaamde zich in ambachtelijk schoenmaken, meubels stofferen en bouwkunde. In haar bedrijf ‘Interieurontwerp voor senioren’ komen alle facetten samen en presenteert ze zich als allround ontwerper voor een niche die haar na aan het hart ligt.
KARIN: “ZE ZIJN DAN WEL OUDER, ZE ZIJN NIET HULPELOOS EN WETEN VAAK HEEL GOED WAT ZE WEL EN NIET WILLEN.”
WAKE-UP CALL
“Het zaadje werd geplant toen mijn schoonmoeder was gevallen en lastiger de trap op kon”, vertelt Karin. “Het was een wake-up call: hoe gaan we dat in de toekomst doen? Uiteindelijk wilde mijn schoonouders onze kant op verhuizen en dat was de start van het hele verhuisproces. We keken samen rond, op zoek naar een geschikte en toekomstbestendige woning. Het was midden in coronatijd, er kwam ontzettend veel op hen af. Ze hadden al 30 jaar niet gekeken naar nieuwe meubelen en een inboedel verzameld die flink moest slinken voor het betrekken van een nieuwe, kleinere woning. Doordat ik nauw betrokken was bij het hele proces, kreeg ik alles mee waar ze tegenaan liepen. Ik vond het ontzettend leuk om hen te helpen en dat gaf me het idee om mijn bedrijf te richten op deze niche.”
‘IK BEN ER KLAAR VOOR!’
Voordat het zover was volgde Karin eerst nog meer opleidingen en trainingen. Karin: “Ik wilde goed beslagen ten ijs komen. Het bleek uiteindelijk vooral herhaling van materie en kennis die ik al toepaste in mijn werkzaamheden voor bedrijven, maar ik leerde ook nieuwe elementen, zoals het maken van verlichtingsplannen. Uiteindelijk herinnerde mijn man me eraan dat ik alles al in huis had qua kennis en ervaring. Ik was er klaar voor!”
VERGETEN DOELGROEP
“Senioren zijn een vergeten doelgroep. Ook al wordt er best wat voor ze georganiseerd, op meerdere gebieden ontbreekt de hulp die ze nodig hebben en liggen er nog veel kansen en mogelijkheden voor ondernemers om hierop in te spelen. Er zit over het algemeen ook veel geld, omdat senioren vaak een eigen huis hebben dat al is afbetaald. Ze hebben dus opties en betalen graag voor iemand die ze helpt.” Toch was dat niet de reden voor Karin om dit te gaan doen. “Het is vooral ontzettend dankbaar werk.
Ik kan die mensen écht helpen en ze begeleiden in de talrijke keuzes die ze moeten maken. Ze laten een heel leven achter zich en starten op latere leeftijd opnieuw. Pittig voor iedereen die verhuist en soms overweldigend voor senioren. Overigens zijn ze dan wel ouder, ze zijn niet hulpeloos en weten vaak heel goed wat ze wel en niet willen. Meestal komen ze van een tweekapper of vrijstaande woning en willen ze kleiner naar een appartement of bungalow, zonder dat ze alle verhalen die verweven zijn met hun spullen moeten missen. ”
INKRIMPEN EN LOSLATEN
Waar de kick voor een jonger stel bij een nieuwe woning vaak zit in het mooie plaatje, ligt dat voor senioren heel anders. Karin: “Na de verhuizing moet het huis ‘passen’, ze moeten snel kunnen acclimatiseren in hun nieuwe woning. Een fijn huis ondersteunt en verhoogt de kwaliteit van leven. Bij senioren die kleiner gaan wonen komen verschillende aspecten samen. Ze moeten meestal ‘inkrimpen’. Kleiner wonen betekent minder meubels en ont-spullen. Ze hebben vaak veel objecten met een bijzondere herinnering of meubels die per se mee moeten; ze zijn immers nog prima bruikbaar. Maar ook voor senioren die niet inkrimpen en naar een huis gaan van vergelijkbare grootte, gaan alle spullen door de handen en is het een ideaal moment om te bekijken: wat mag er mee en wat mag ik loslaten?”
NIEUW EN HERKENBAAR
“Ik heb mijn werk goed gedaan als mijn klanten vanaf week één het gevoel hebben dat ze thuis zijn. Dat realiseer ik door de beste combinatie te maken van dat wat meegaat en nieuwe toevoegingen, zodat het een nieuw, maar wel herkenbaar huis wordt. Mijn klanten zijn niet gevoelig voor een mega-trendy Japandi-inrichting of een hip boho-sjiek huis met zitkussens op de grond. Totaal niet praktisch, bovendien. Maar ze houden wel van een eigentijds interieur, met bijvoorbeeld innovatieve lichtarmaturen of een infrarood-douche. Leefbaar en toekomstgericht. Dat ‘thuisgevoel’ bereik je ook niet met die nieuwe bank of die compleet andere inrichting, maar juist met dat schilderij aan de muur dat al jarenlang in het bezit is en waar zo veel verhalen over gaan. Het is waardevol omdat het deel uitmaakt van het verleden. Het luisteren naar al die verhalen is een groot en belangrijk onderdeel van mijn werk, want daar haal ik veel informatie uit voor het interieurontwerp en het eventuele maatmeubilair. “
KARIN: “EEN UITGEBALANCEERD STOFFERINGSPLAN BIEDT DE PERFECTE BASIS VOOR EEN PRACHTIGE AFWERKING VAN DE WONING EN ZORGT VOOR SFEER EN PERSOONLIJKHEID.”
PRAKTISCHE ZAKEN
Naast de begeleiding in ont-spullen en de hulp bij de combinatie van oude en nieuwe elementen zijn er tal van praktische zaken waar Karin aan moet denken bij de inrichting en het ontwerp. “Bij de indeling van de nieuwe woning moet rekening worden gehouden met de toekomst. Stel dat mijn klanten nu nog goed ter been zijn maar dat er op een bepaald moment wel een mogelijk zijn. Het liefst zonder een verbouwing of het alsnog wegdoen van een lievelingsmeubelstuk dat dan in de weg staat. Niets zo ontsierend en confronterend dat er iets mis is met je als grote beugels door het huis waar je je aan kunt vastgrijpen zodat je niet valt. Dat kan echt anders. Denk aan een douchestang die eruitziet als een handdoekenrek en een vloer met de juiste anti-slipwaarde. Alles wat meeverhuist samenbrengen in een nieuwe situatie, afgestemd op de levensfase van de bewoners en rekening houdend met de toekomst, is een uitdaging waar ik graag mijn tanden inzet. Ik kan daar al mijn ervaring in kwijt en het geeft mij ook heel veel voldoening.”
HET PROCES
“Het totale proces duurt gemiddeld zo’n zes maanden. Het start vaak intensief tot er een plan ligt en daarna neemt de intensiviteit in de samenwerking iets af, omdat er dan andere uitvoerende partijen aan de slag gaan. Ook hierbij is het zaak om praktisch te blijven en rekening te houden met mijn oudere doelgroep; ik kan beter twee keer anderhalf uur komen dan één keer drie uur. Bij ieder interieurproject kruip ik eerst in de huid van mijn klanten: hoe leven ze, wat doen ze op een dag, wat vinden ze belangrijk? Hebben ze een keuken van formaat nodig omdat ze elke dag uitgebreid koken of mag de keuken juist een maatje kleiner? Is het van belang dat er ruimte wordt gemaakt voor het uitoefenen van een bepaalde hobby? Wat bevalt ze in het huidige huis en wat zouden ze graag anders zien?
Allemaal nuttige informatie om de vertaalslag te maken naar de nieuwe woning. In deze fase loop ik met mijn klanten hun hele huis door en inventariseren we wat mee mag en wat niet. De ervaring leert dat veel klanten dierbare meubelstukken wel op het netvlies hebben staan, maar dat de hoeveelheid aan keukeninventaris en kastinhoud vaak wordt onderschat. Alle wensen en eisen die we in deze eerste fase verzamelen, vormen het uitgangspunt voor het verdere traject.”
KARIN: “HET IS WAARDEVOL OMDAT HET DEEL UITMAAKT VAN HET VERLEDEN.”
INTERIEUR- EN STOFFERINGSADVIES
“Een interieurontwerp en een stofferingsadvies zijn eigenlijk altijd onderdeel van het vervolgtraject. Het interieurontwerp bestaat uit een indelingsplan en een inrichtingsplan. Bij het indelingsplan kijk ik naar de mogelijkheden van de woning, de toepassingen van de verschillende ruimtes en welke bouwkundige ingrepen eventueel wenselijk zijn. Het inrichtingsplan laat onder andere zien waar de meubels een plekje krijgen. Een effectieve manier om bestaande meubels en objecten tot een geheel samen te voegen is met een uitgebalanceerd stofferingsplan. Dat klinkt misschien ‘stoffig’, maar is het absoluut niet. De juiste keuze voor kleuren, wand-, vloer- en raamafwerking biedt namelijk de perfecte basis voor een prachtige afwerking van de woning en zorgt voor sfeer en persoonlijkheid.”
www.interieurontwerpvoorsenioren.nl
Copyright
© 2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch, op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Interior Business magazine.
Dit artikel is verschenen in Vakblad Interior Business magazine, editie 9, 23 augustus 2024. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding