Vanaf 12 oktober 2020 tot en met 19 februari 2021 kunnen designers en bedrijven van over de hele wereld zich aanmelden met hun beste producten voor Red Dot Award: Product Design 2021. Ze kunnen kiezen uit ongeveer 50 verschillende competities, van medische trechnologie tot horloges of verpakkingen. Alleen producten met een buitengewoon design die erkend zijn door de jury kunnen het Red Dot winnaar label voeren.

Verpakkingen is een nieuwe categorie dit jaar, met de onderdelen geschikte materialen en machines als extra vermeldingen binnen dit segment. De jury zal extra letten op de functionaliteit van de oplossingen in deze productgroep. Slimme en innovatieve oplossingen zijn hoe dan ook de focus van de jury; het verhoogt de kans op winnen, aldus de organisatie. Er zijn na het aanmelden criteria die de inzender kan aanklikken: Smart Products of Innovative Products.

Tijdens het beoordelingsproces kijkt de jury in eerste instantie holistisch naar de inzendingen. Daarna wordt het product opnieuw bekeken aan de hand van speciale criteria. Bij smart design kijkt men naar interactie, connectiviteit en het systeem als geheel. Bij innovatieve ontwerpen wordt met name het niveau van vernieuwing beoordeeld. Dat kan als geheel of op detailniveau in de uitvoering van het product.

Het winnen van een Red Dot is een teken van gevoel hebben voor design als bedrijf of ontwerper, zo stelt de organisatie. Maar uiteraard is het ook een marketinginstrument: consumenten zijn gevoelig voor producten met een Red Dot. Met de toevoeging van Smart Product of Innovative Product wordt de attentiewaarde alleen nog maar verhoogd. De winnaars worden in exposities over de hele wereld getoond en (ook online) gepubliceerd in het Red Dot Design Yearbook 2021/2022. Dit zijn de verschillende data voor aanmelden:

Early Bird: 12 oktober – 13 november 2020
Regular: 14 november 2020 – 22 januari 2021
Latecomer: 23 januari – 19 februari 2021

Young Professionals Application Day: 2 december 2020