Bureau RMC, het advies- en onderzoeksbureau dat de retail in ons land wekelijks in kaart brengt, meldt dat de afgelopen week weer iets beter was wat betreft drukte in de winkelstraten.

Waar aan het begin van de Corona crisis veel retailers vrijwillig de deuren sloten zien we nu dat er sprake is van een ommekeer, aldus RMC. Afgelopen week heeft een steeds groter wordende groep retailers, waaronder bijvoorbeeld Bever, Suit Supply en Van Haren, besloten om de winkels weer te openen. Waar het voor de ene retailer een stuk makkelijker is om open te gaan met de inachtneming van de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen heeft dit voor andere retailers meer voeten in de aarde. Daarbij speelt ook dat retailers steeds meer creatieve voorbeelden van anderen zien hoe toch op een verantwoorde manier de winkel open kan.

In de Nederlandse winkelstraten zien we dat het weer een beetje drukker is geworden. In vergelijking met vorige week is het nu 8,4% drukker. Vergelijken we deze week met vorig jaar dan zien we dat het nog steeds beduidend rustiger is. Deze week was het maar liefst 75,6% rustiger. Ook de winkelstraten in de grote steden laten zien dat het steeds ietsje drukker wordt.  Zo was het in de Hoogstraat in Rotterdam op woensdag 8 april 46% drukker dan dezelfde dag vorige week.

Landelijk zien we dat het alle dagen van de week drukker was dan vorige week, behalve op zondag. Op zondag, eerste paasdag, was het juist beduidend rustiger. Afgelopen zondag werden er 44,7% minder passanten geteld. Het paasweekend in combinatie met het mooie weer trekt normaliter veel mensen naar de Nederlandse binnensteden. Dat was dit jaar zeker niet het geval, men koos er in ieder geval niet voor om massaal naar de binnensteden te gaan.