Ruby Nefkens krijgt regelmatig de vraag: “wat kan ik aan een product wijzigen zodat ik geen inbreuk pleeg?” Daar brandt zij haar vingers niet aan. “Want geen garantie dat het product dan wel door de beugel kan. Ik ben bovendien geen ontwerper.”

Ruby vervolgt haar column:  De vraag op zich is legitiem. Je mag je door het product van een ander laten inspireren. Zelfs namaken is op zich niet onrechtmatig, tenzij je de drempel van het ongeoorloofde over gaat. Dan heb je binnen de branche van interieurproducten te maken met: auteursrecht, modellenrecht en het ‘leerstuk’ van de slaafse nabootsing. Wanneer op een product auteursrecht of modellenrecht rust, moet je oppassen.

En ook als die rechten er niet op rusten, mag je niet zomaar ‘slaafs nabootsen’. Dat mag alleen als het niet anders kon, en dat is zelden het geval. Dan moet overigen het product dat je wilt namaken wel een ‘eigen gezicht’ op de markt hebben. Als het een banaal of triviaal product is, krijgt het geen bescherming.

Hoe het toch mis kan gaan na het aanpassen van een product blijkt uit onderstaande plaatjes. Het betreft een recente uitspraak van de rechtbank Rotterdam over poezenmanden. Je zult denken: kan een poezenmand ook al beschermd zijn? Ja, dat kan zeker, als je er iets origineels van maakt. En een poezenmand in de vorm van een tipi tent is zeker origineel.

Linksonder staat het plaatje van twee poezenmanden die wel heel erg veel op elkaar lijken. Na sommatie heeft de inbreukmakende partij de poezenmand dan ook aangepast. In plaats van een vierkante ingang, maakte zij er een ronde ingang van.

Dat kon volgens de rechtbank toch niet door de beugel. De rechtbank neemt de hele vormgeving van de poezenmanden onder de loep, constateert dat er vele punten van gelijkenis zijn. Zeker vanaf de andere zijden is de mand nagenoeg identiek. Het ronde gat aan de voorkant maakt niet, dat de totaalindruk voldoende afwijkt. Nog steeds inbreuk dus.

1 punt van verschil maakt dus nog geen ander product. In de designbranche geldt de regel: met 7 punten verschil maak je geen inbreuk. Dat is nog maar de vraag. Zoals deze uitspraak laat zien gaat het om de punten van overeenstemming en de totaalindruk van het product.

Bezint dus eer ge begint aan namaken.

 

Deze column van Ruby Nefkens verscheen in editie #14 van Interior Business. Geen enkel magazine meer missen? Neem een abonnement! 

Abonneren