De jury van de SaloneSatellite Awards 2022 in Milaan heeft de volgende drie prijswinnaars bekendgemaakt. Daarbij werd gelet op de boodschap van het ontwerp, maar ook op duurzame, communicatieve, interactieve en speelse elementen voor toekomstige gebruikers.

 


Eerste prijs:
Designer: Lani Adeoye, Nigeria (Stand C26)
Project: RemX, walker

Projectbeschrijving:
Het doel was om een looprek te ontwerpen dat enige waardigheid zou uitstralen waardoor de gebruiker meer zelfvertrouwen krijgt en het apparaat ook graag gebruikt.

Motivatie:
Elegenatie en waardigheid gaan samen bij dit ontwerp. Lokaal gemaakt en universeel inzetbaar. Gericht op ons allemaal in de toekomst.


Tweede Prijs:
Designer: Studio Gilles Werbrouck (Belgium is Design), Belgium (Stand B04/C03)
Project: Lamps

Projectbeschrijving:
Een gelimiteerde serie lampen waarbij twee technieken samengaan. Wit pleisterwerk wordt gegoten op zwart gehaakt VHS tape waardoor ieder exemplaar een unieke uitstraling krijgt.

Motivatie:
Dit project combineert speelsheid met ambacht en design. Het resultaat ziet er goed uit en is functioneel. Vanwege de hergebruikte materialen is het ontwerp ook duurzaam.

Derde prijs:
Designer: Djurdja Garčević (Young Balkan Designers), Serbia (Stand B02/C01)
Project: Meenghe, urban furniture

Projectbeschrijving:
Dit concept maakt gebruik van gietresten van autobanden waarvan vuilnisbakken, bumpers, bloempotten, krukjes en dergelijke worden gemaakt. Het doel is het gebruik van virgin material uit te sluiten en afval te vermijden.

Motivatie:
Duurzaamheid, het verlengen van de levensduur van producten en het hergebruiken van afvalresten staan centraal bij dit ontwerp. Het is niet alleen duurzaam, het ziet er ook goed uit.

Eervolle vermelding:
Designer: Rasmus Palmgren, Finland (Stand A37)
Project: Ease Chair

Projectbeschrijving:
De Ease chair heeft een balans tussen materiaal, comfort en esthetiek. Sterk maar licht, comfortabel en stapelbaar. De structuur van de stoel bepaalt het eigenzinnige karakter.

Motivatie:
Deze eenvoudige, goed ontworpen stoel met een aantrekkelijk uiterlijk en functionele eigenschappen is rijp voor serie productie.


Eervolle vermelding:
Designer: Atelier Ferraro, Germany (Stand C28)
Project: +1,5 Celsius, chair

Projectbeschrijving:
Deze stoel is een echte kameleon op het gebied van duurzaamheid. Flexibel en esthetisch aantrekkelijk. Dit model kan in verschillende versies worden uitgevoerd vanwege het gebruik van weggegooid plaatmateriaal als basis.

Motivatie:
Dit is een hedendaags ontwerp dat tegemoet komt aan de vraag naar meubilair voor kleine ruimten dankzij de flexibele constructie. Een voorbeeld van goed design.