De vakbeurs voor tuin en tuinmeubelen spoga+gafa staat nu nog gepland voor 6 tot en met 8 september in Keulen. In aansluiting op de oproep tot optimisme door de COO van organisator Koelnmesse, melden zij dat deze vakbeurs nog steeds op deze datum zou moeten plaatsvinden.

Vier maanden voor de start van de beurs zegt de organisatie de druk van de crisis wel te voelen maar er van uit te gaan dat in september de situatie zo hersteld is dat de beurs kan doorgaan. De tuinbranche bereidt zich immers ook voor op het voorjaar van 2021, dus doet de grootste tuin en tuinmeubelenbeurs ter wereld dat ook. Het aantal aanmeldingen is gelijk gebleven aan een aantal weken geleden.

Enkele exposanten en bezoekers hebben gereageerd op het niet doorgaan van andere beurzen in het najaar: zou spoga+gafa dan nog wel doorgaan? Het Oktoberfest gaat ook al niet door, maar de tuinbeurs is geen volksfeest of sportwedstrijd, zo zegt de organisatie beslist.  Men verwacht gewoon 40.000 bezoekers in Keulen die de exposanten op 230.000 vierkante meter gaan bezoeken. Men gaat uit van de minimum afstand die bezoekers tot elkaar en de exposanten in acht moeten nemen en dan is het beurscomplex in Keulen groot genoeg om zoveel bezoekers veilig te kunnen ontvangen.

Ook zulllen er tissues en handgel overal ruim aanwezig zijn om de kans op besmetting te minimaliseren. Alle deelnemers en bezoekers worden uitgebreid geregistreerd en indien nodig worden de digitale borden in het complex gebruikt voor extra aanwijzingen of het aangeven van een verplichte route voor de bezoekers. Mocht de beurs nou toch niet doorgaan, dan krijgen de exposanten hun deelnamebedrag teruggestort wanneer ze niet meer mee willen doen op een nieuw te bepalen datum. Deze verplaatsmededeling zal uiterlijk eind juni worden gecommuniceerd.

“Beste exposanten en bezoekers, we kunnen u verzekeren dat we de beurs alleen laten doorgaan wanneer het er voor iedereen naar uitziet dat het een kansrijke beurs gaat worden. Wanneer door omstandigheden de komende weken partijen alsnog besluiten om niet meer deel te nemen dan zullen wij overwegen de beurs te verplaatsen”, aldus Koelnmesse. Zij houden ons op de hoogte en wij u. Op de foto Catja Caspary, hoofd organisatie van spoga+gafa.