In de buurt van Hamburg heeft architect Carsten Joost voor zichzelf en zijn gezin een moderne kubuswoning met minimalistische uitstraling gecreëerd. Het ontwerp is zijn persoonlijke interpretatie van landelijk wonen met loft-feeling. Hij heeft bewust gekozen voor ruwe, authentieke materialen – zoals ongelijkmatig gestructureerd ruw beton en traditionele baksteen – om het interieur te verbinden met de landelijke omgeving.

Wat de stoelen betreft hebben Carsten en zijn vrouw gekozen voor klassieke modellen met een sobere vormgeving die perfect in het interieurconcept passen. Model S 64 en model S 43 van Thonet, stoelen met een tijdloze uitstraling, hoge kwaliteit en blijvend zitcomfort. Het gezinsleven van Carsten, zijn vrouw en hun drie kinderen speelt zich vooral af in de centrale open woonkeuken op de begane grond. Dankzij de grote raampartijen zijn de dagen en de seizoenen hier op ieder moment voelbaar. De kamers op de eerste verdieping zijn meer gesloten en bieden rust en afzondering. Hier bevinden zich de slaapkamers en de badkamers, maar ook een kantoorruimte.

Bij de inrichting is gekozen voor de iconische stalenbuis-sledestoelen van Thonet. Rond de eettafel staan zes S 64-stoelen van Marcel Breuer (ontwerp uit 1928) in de uitvoering zwart gebeitst beuken met naturelkleurig gevlochten riet. Verder staan op verschillende plaatsen in het huis S 43-stoelen, naar een ontwerp van Mart Stam uit 1931, met zwart gebeitste houten elementen. De sobere vormgeving van deze stoelen brengt vorm en functie stijlvol in balans en levert een perfecte combinatie van klassiek en modern. Voor Carsten en zijn vrouw de redenen om voor deze stoelen te kiezen.

Beide modellen zijn een combinatie van zwart gebeitste houten elementen en elegant glanzende stalen buizen. “De stoelen voegen zich mooi in het totale interieur van het huis, zonder opdringerig te zijn. Alleen de frames glanzen in het zonlicht en vormen daardoor de lichtaccenten die we wilden”, vertelt Carsten. Ook na vele jaren blijven deze stoelen overtuigen met hun ongeëvenaarde zitcomfort. “De stoelen zitten gewoon ongelooflijk goed. En dat is toch de essentie van een zitmeubel.”