De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in februari gemiddeld 8,1 procent hoger dan in februari 2022, meldt het CBS. In januari waren de prijzen 11,3 procent hoger dan een jaar eerder. Sinds juli 2022 is de stijging van de afzetprijzen onafgebroken afgevlakt.
De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

De stijging van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In februari 2023 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ongeveer 78 euro, bijna 6 procent minder dan een jaar eerder. In januari kostte een vat ruwe North Sea Brent ook circa 78 euro. Dat was ruim 3 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in februari 4,0 procent duurder dan in februari 2022. In januari lagen de prijzen 19,3 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in februari 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. In januari lagen de prijzen 4,2 procent hoger dan in januari 2022. In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in februari hoger dan een jaar eerder.

De afzetprijzen van de industrie zijn in februari ten opzichte van januari met 0,7 procent gedaald. De prijzen op de buitenlandse markt daalden met 1,1 procent, de prijzen op de binnenlandse markt met 0,3 procent.