“Heb je ooit stilgestaan bij de stille kracht van stoelen? In Stoel neemt stelling nodigen we je uit om na te denken over de vele vormen en betekenissen van het zitmeubel dat velen van ons dagelijks gebruiken. Van revolutionaire productiemethodes en iconische ontwerpen, tot symbolische stoelen met een boodschap: Stoel neemt stelling brengt met meer dan 100 uiteenlopende ontwerpen een ode aan de stoel.” Deze tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht duurt nog tot en met 14 januari 2024.

Ontdek de verhalen die schuilgaan achter het bescheiden silhouet van een stoel en de grenzeloze creativiteit van makers. Sommigen laten zich inspireren door nieuwe technische mogelijkheden, terwijl anderen streven naar duurzame oplossingen. Duik in de uitdagende dilemma’s waarmee ontwerpers worden geconfronteerd als ze zich afvragen of nieuwe ontwerpen écht iets unieks kunnen toevoegen aan het enorme aanbod van stoelen dat er al is.

Niet elke stoel is bedoeld om op te zitten. Verwonder je over artistieke interpretaties van stoelen die hun praktische functie overstijgen. Kunstenaars gebruiken stoelen als krachtige symbolen en dagen onze perceptie uit met onverwachte vormen en filosofische vragen. Zie hoe een stoel een stem kan geven aan degene die erop zit of een nieuw perspectief op de wereld om ons heen kan bieden.

De tentoonstelling bevat meer dan honderd stoelen van onder anderen Anna Aagaard Jensen (bovenaan), Mina Abouzahra, Kiki van Eijk, Bruce Nauman, Niki de Saint Phalle, Martí Guixé, Gerhard Richter, Gerrit Rietveld, Victor Sonna (hieronder) en Jessica Stockholder. Naast bijzondere bruiklenen zoals de Wrapped Arm Chair van Christo en Jeanne Claude, One and Three Chairs van Joseph Kosuth en The Chairs van David Hockney, zijn ook nooit eerder getoonde stoelen uit de eigen museumcollectie te zien. Waaronder enkele recente aanwinsten van Simone Post, El Warcha Design Studio en Mitchell Gilbert Messina. Niet alleen in de selectie, maar ook in de presentatie van de stoelen word je verrast: Joost van Bleiswijk is zowel co-curator als vormgever van de tentoonstelling. De stoel hierboven is ontworpen door Simone Post.

Activiteitenprogramma

Aansluitend op Stoel neemt stelling is een activiteitenprogramma ontwikkeld. Zo geeft Jeroen Junte van DesignDigger een serie lezingen onder de naam ‘Stoel Centraal’. In samenwerking met de Vrije Academie geven we daarnaast nog twee lezingen in het najaar. Daarnaast zijn er diverse rondleidingen, vindt er een filmvertoning van de docu Monobloc – hoe een plastic stoel de wereld veroverde plaats én worden er meerdere edities van Centraal Laat georganiseerd. Bekijk hier het actuele overzicht.

Annex

In de Annex, de laatste zaal van de tentoonstelling, tonen we werk van Thierry Oussou. Met de installatie Impossible is Nothing (2016) toont Oussou de symbolische waarde van de stoel als statussymbool en stelt hij vragen over de toegang tot cultureel erfgoed. Lees hier meer over de Annex.

Magazine

Bij Stoel neemt stelling verschijnt een prachtig vormgegeven magazine. Deze biedt verdieping op de thema’s uit de tentoonstelling. Het magazine is fysiek verkrijgbaar in het museum en digitaal in te zien via deze link.