‘Nederlandse scale-up uitgeroepen tot bedrijf met meest bijzondere groeiprestatie’

Utrecht, 23 november 2022 – Stoov®, de Nederlandse maker en bedenker van duurzame warmtekussens en -dekens, heeft gisteren bij de FD Gazellen Awards 2022 de prestigieuze Oryx-prijs, de prijs voor de FD Gazelle met de meest bijzondere groeiprestatie, in ontvangst mogen nemen. Dit werd bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking van de negentiende editie van de FD Gazellen Awards, een initiatief van Het Financieele Dagblad. Met deze erkenning behoort de Nederlandse scale-up tot een van de snelst en meest uitzonderlijk groeiende bedrijven van Nederland.

De jaarlijkse FD Gazellen Awards werden deze maand voor de negentiende keer uitgereikt aan Nederlandse ondernemingen. Om in aanmerking te komen voor een award zijn diverse criteria vastgesteld, zoals een omzetgroei in de voorgaande drie jaar van minimaal 20 procent, waarbij het laatste jaar winstgevend werd afgesloten. Bij de feestelijke uitreiking worden de top drie allersnelste groeiers per regio en omzetcategorie bekendgemaakt. Tijdens dezelfde bijeenkomst worden bovendien twee extra prijzen uitgereikt. Naast de winnaar van de top 100 wordt ook de winnaar van de juryprijs, de Oryx, uitgeroepen.

v.l.n.r. Guus Brinkman, Teun van Leijsen en Niek Veendrick

Het oordeel van de jury van de Oryx-prijs
Snel en sterk. Dat zijn de karakteristieken van de oryx, een van de grootste gazellen die het dierenrijk kent. Niet alleen beloont de jury de sensationele groeicijfers van de winnaar van de Oryx-prijs, er is ook gekeken naar toekomstvisie, leiderschap en strategie. Gisteren werd de prijs voor de negende keer uitgereikt en dit keer met extra aandacht voor duurzaamheid en diversiteit.

Het oordeel van de jury luidde als volgt: “Bij Stoov® komt een aantal zaken bij elkaar. Het bedrijf maakt impact. Niet alleen met zijn product, maar ook bijvoorbeeld door gebruik te maken van een sociale werkplaats in het productieproces. De ondernemer is ambitieus, maar laat zich niet leiden door de cijfers – of eigenlijk de winst – op zoek naar de goedkoopste oplossing, maar heeft ook oog voor duurzame of sociale zaken rondom het ondernemen. Dat zijn juist ook de thema’s die de jury dit jaar zwaarder heeft laten meewegen in zijn oordeel. Er is groei in het binnenland en ondertussen krijgt ook de internationale expansie steeds meer vorm. Ingrediënten voor een verder succes.”

“We zijn enorm trots deze Oryx-prijs in ontvangst te mogen nemen. Een prachtige erkenning van onze inzet op duurzame groei gebouwd op een relevant product en een sterke merkstrategie. Het hele team van Stoov® heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om heel Nederland en de rest van Europa kennis te laten maken met onze innovatieve warmteproducten – en met succes. Inmiddels bedienen we zeven Europese markten, zien we een structurele vraag naar onze producten en blijven we ons team voortdurend uitbreiden. Het is onze ambitie om deze groei door te zetten en consumenten in alle Europese landen en daarbuiten duurzaam te verwarmen met onze producten”, aldus Niek Veendrick CEO van Stoov®.

In de jury zitten: Heleen Dura-van Oord (partner investeringsmaatschappijen), Kees de Jong (initiatiefnemer nlgroeit) en Marcel Broersma (oprichter bedrijvendokter Peak Value).

Over Stoov®
Stoov® is opgericht in 2014 en een Nederlandse maker en bedenker van duurzame warmtekussens. De draadloze infrarood warmtekussens en -dekens voor binnen én buiten zijn een perfecte combinatie van stijlvol design en duurzaamheid. ”Stoov® verwarmt je waar en wanneer jij het nodig hebt, in drie verschillende warmtestanden en in stijlvolle designs. Je maakt direct contact met de warmtebron in je Stoov®. Zo gaat er geen energie verloren en blijf jij urenlang warm.” Voor de producten wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede en recyclebare materialen van de beste kwaliteit.