Studio Piet Boon is uitgekozen door Rosewood Hotels & Resorts en CTF Amsterdam B.V. om alle kamers en gemeenschappelijke ruimten van het Rosewood Hotel in Amsterdam te ontwerpen. Dit wordt het eerste hotel in ons land van Rosewood, een groep van ultraluxe hotels. De opening staat gepland voor 2023.

Het wordt gevestigd in het voormalige Paleis van Justitie aan de Prinsengracht, midden in het toeristische centrum van de hoofdstad. De Grachtengordel is enkele jaren geleden erkend door UNESCO als werelderfgoed.  De nieuwe bestemming voor het monumentale pand moet zowel tegemoetkomen aan de eisen van de hotelgasten in het topsegment als uitnodigend, gastvrij en warm zijn, ook voor de lokale bevolking. “We voeren over de hele werld projecten uit, maar om nu dit hotel van wereldklasse in onze eigen stad te mogen ontwerpen is fantastisch. Een gebouw met een lange geschiedenis in een historisch district verdient aandacht en tijd”, aldus Piet Boon.

De Studio is verantwoordelijk voor het interieurdesign van de publieke ruimten en 134 kamers en suites. Studio Piet Boon is gekend vanwege  de balans tussen functionaliteit, esthetiek en individualiteit. Het design team houdt de originele elementen van het pand en de Nederlandse identiteit van het pand in ere, terwijl een modern gevoel voor stijl dat past bij het energieke, dynamische Amsterdam van nu wordt toegevoegd.

Het project is in overeenstemming bepaald met het Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) en de Gemeente Amsterdam, waardoor de rijke historie van het gebouw gewaarborgd blijft. In nauwe samenwerking met alle betrokken partijen, zoals het architectenbureau Kentie & Partners, Studio Concrete, dat het restaurant zal ontwerpen, en Sagrada uit Londen dat een intieme bar gaat ontwerpen, gaat er een coherente identiteit voor het hotel ontstaan. Studio Piet Boon is ook verantwoordelijk voor de Rosewood Spa onderin het hotel, met ruimte voor een wellness area, gym en een indoor zwembad. Zacht diffuus daglicht stroomt binnen via ventilatie in het plafond. Hierdoor verandert de sfeer van de ruimte met het moment van de dag. Daarnaast zijn er verschillende vergaderruimten met audio/video services, waaronder een balzaal van 3.000 vierkante meter gepland.

“Door het gebruiken van rijke materialen, stoffen, kleuren en moderne kunst zal er een bepaalde diepte ontstaan in het interieur zonder dat het te opdringerig is. Een balans tussen sober en rijk.”, aldus Piet Boon. De lobby lounge krijgt een bibliotheek met juridische boeken die ook decoratief zijn bedoeld. De ruimte wordt ook ingericht met fotografie en objecten. Deze bibliotheek heeft ook een Business Club voor overleg en netwerken in een exclusieve omgeving. Er komen drie restaurants (waaronder een gespecialiseerd in de Indiase cuisine). Alle openbare ruimten kijken uit op drie binnentuinen die ontworpen zijn door landschaparchitect Piet Oudolf.