Heel blij is INretail met het feit dat de subsidieregeling praktijkleren ook na 2019 blijft bestaan. Gisteren werd duidelijk dat de BBL-regeling tot in elk geval 2023 veilig is gesteld. De Tweede Kamer eiste bij de behandeling van de begroting van het Ministerie van Onderwijs het behoud van deze regeling voor leren in de praktijk bij bedrijven met het bordje Erkend Leerbedrijf op de muur. Er is intensief voor gelobbyd samen met onder meer MKB Nederland.

Door het schrappen of beperken van de regeling zouden vele duizenden leer-werkbanen verloren gaan terwijl de sector juist steeds meer behoefte heeft aan goed opgeleide vakkrachten. Voor kleinere bedrijven zijn de kosten voor een BBL-student hoog, gemiddeld zo’n €12.000 per jaar. De subsidie die oploopt tot maximaal €2.700 is een cruciale tegemoetkoming in de kosten van de begeleiding van mbo-studenten op de werkvloer. Als erkend leerbedrijf investeer je veel en moet je bijvoorbeeld ook speciale praktijkbegeleiders trainen, constateert INretail.

Over de toekomst van leer-werkbanen mag geen onzekerheid bestaan. Dat is niet eerlijk richting de leerling, niet naar de ondernemer en ook niet naar de sector die zich wil inzetten voor opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Dankzij de duidelijkheid die er nu is kunnen ondernemers zonder zorgen leerlingen voor een langere periode aan hun bedrijf binden. Dat is goed voor de leerbedrijven, voor de mbo-studenten en de arbeidsmarkt. Praktijkleren blijft een succesvolle route naar duurzame instroom op de arbeidsmarkt voor jongeren en ook voor volwassenen die kiezen voor om- of bijscholing.