Relevante trends, verstrekkende research resultaten, nieuwe technologie en oplossingen: als het om technische textiel en het produceren van textiel gaat biedt de gecombineerde beurs Techtextil en Texprocess een inspirerende internationale staalkaart van de huidige stand van zaken. Kennis opdoen, netwerken en inkopen kan van 23 tot en met 26 april in het beurscomplex van Frankfurt.

Hoe kan AI de textielindustrie helpen?  Wat gebeurt er in recycling en circulariteit? En welke vernieuwingen hebben het in zich om een game changer te worden? Van duurzaamheid tot digitalisatie zijn dit vragen die men tijdens de beurs probeert te beantwoorden. Ook in het lezingenprogramma dat te volgen is in het Techtextil Forum in hal 9.1, E70. Hier worden in vier dagen in totaal 50 lezingen en presentaties gehouden met bijvoorbeeld Ricardo Vega Ayora (ITA Academy, Aken) die laat zien hoe AIingezet kan worden voor de optimalisatie van energie tijdens de productie van textiel. Sophia Merve Ince en Dr Recep Karadağ van Anatolian Colours zullen laten zien wat de doorbraken zijn in organisch verven. Textieloplossingen voor de toekomst komen tot ons via Dr. Jan Laperre (Centexbel) en Lea Zimmermann (DITF). Zij zullen het hebben over de vitale rol die textiel kan spelen bij de klimaatverandering en tonen zelf-koelende stoffen die geen energie kosten.

Recycling is een belangrijk thema in textiel. Johannes Leis (Saxon Textile Research Institute) en Robin Oddon (Techtera) presenteren hun bevindingen op het gebied van closed-loop processes voor het beheren van composiet afval en afvalstoffen. Lorenza Gardella (XLANCE) laat de mogelijkheden zien van elastische vezels op basis van polyolefine voor toepassing in textiel.

Het Texprocess Forum in Hall 9.0, B88 richt zich ook op duurzame oplossingen voor de toekomst. De Duitse federatie voor automatiseren van productieprocessen van stoffen (VDMA Textile Care, Fabric and Leather), die ook rondleidingen over de beurs verzorgt, gaat het ook hebben over digitalisatie en AI in productieprocessen. Sprekers zijn onder andere Federica Giachetti (Morgan Tecnica), Michael McDonald (SPESA) en Günter Veit (VEIT Group) die zullen spreken over hoe duurzaamheid geïmplementeerd kan worden met behulp van de nieuwste technologie (waarbij de eerste gedachte die onwillekeurig opkomt is: voortaan produceren met behulp van minder mensen). In Hal 8.0 spitsen de discussies zich toe op de denim industrie: duurzaam reinigen, afbreken, bleken, laseren, verven, recyclen, upcyclen (denk aan meubelstoffen en gordijnstoffen) en customizen. Een spreker hierover is Abdul Jabbar Athar (US Apparel & Textiles) en ook Enrico Cartabbia (MACPI Americas) die het over de afwerking van denim gaat hebben.

Geen beurs zonder awards en ook hier worden deze uitgereikt: de Techtextil en Texprocess Innovation Awards 2024 worden op 23 april om 12: 30 uur uitgereikt op het Texprocess podium. Omdat Techtextil de 20e verjaardag viert worden de exposanten van de eerste editie uit 1986 in het zonnetje gezet op 24 april om 9:00 uur. Op de laatste dag, de vrijdag, komen traditiegetrouw de jongere professionals op bezoek die zeker gebruik zullen maken van de thematische rondleidingen en de navigatie app van de twee beurzen die dus van 23 tot en met 26 april plaatsvinden in Frankfurt.

techtextil.messefrankfurt.com

texprocess.messefrankfurt.com