In 2018 publiceerde Uipkes Houten Vloeren een onderzoek naar de trends en de smaak van haar klanten uitgepslitst per provincie. Nu, vijf jaar later, heeft het bedrijf dit onderzoek herhaals over de periode 2019-2023. Het levert een zeer interessant beeld op, ook al geeft het bedrijf aan dat dit natuurlijk maar gebaseerd is op de klantenkring van 1 bedrijf. Maar het zal zeker representatief zijn voor de parketsmaak in ons land.

Het onderzoek, gebaseerd op 5.000 klantcontacten (zowel fysiek als op afstand tijdens de pandemie) richt zich met name op kleuren, houtsoorten en legpatronen. Niet verrassend blijft eiken als lamelparket landelijk gezien de overgrote favoriet: makkelijk te kleuren, te schuren en te zagen en prima te combineren met vloerverwarming. Er is ook nog vraag naar andere houtsoorten maar deze hebben meestal een langere levertijd dus is voor de meeste mensen de keuze snel gemaakt. Uipkes heeft in vergelijking met 2018 inmiddels 22 kleuren vervangen en biedt nu 90 kleuren onderverdeeld in 10 kleurgroepen.

Welke kleuren het meeste werden gekozen in de 5 jaar sinds 2018: wit met 26,6 procent, licht eiken met 23,9 procent en naturel met 19,7 procent. Grijs is de nummer vier. Planken vloeren is met 60,6 procent veruit het populairst, gevolgd door visgraat met 31,6 procent. Hongaarse punt en Versailles patronen lopen daar ver op achter. Dit komt, zo stelt het bedrijf, door de hogere legkosten voor dit soort patronen waarbij de legger ieder deel moet bewerken. Opvallend is dat de klanten die alsnog kiezen voor deze bewerkelijke patronen meestal kiezen voor een donkere kleur of zelfs zwart terwijl de lichte tinten overheersen bij planken vloeren en visgraat.

Het hele onderzoek is hier te lezen:  www.uipkesvloeren.nl/blogs/nieuws-blog/onderzoek-houten-vloer-voorkeuren-2019-2023