Meer dan 130 kandidaten hadden zich aangemeld voor de 14e editie van de SaloneSatellite awards tijdens de Salone del Mobile in Milaan. Drie winnaars plus een eervolle vermelding zijn uit dit gezelschap geselecteerd door een jury en zij ontvingen hun prijzen gisteravond. De foto´s zijn van Ludovica Mangini.

De uitdaging gesteld door het thema van de 26e keer dat de talentenexpo SaloneSatellite plaatsvindt is een mondvol: NUOVO ARTIGIANATO: UN MONDO NUOVO//NEW CRAFTSMANSHIP: A NEW WORLD. De inzenders, allen jonger dan 35 jaar, kwamen met volwassen oplossingen voor deze uitdaging, zo stelde de jury vast. Praktische inzichten in de toekomst van meubelen, meer dan alleen de vorm, de materialen en de productieprocessen. Circulariteit speelt bij alle inzendingen een grote rol, net als het zoveel mogelijk beperken van het aantal verschillende materialen. Minimalisme in constructie, vernieuwende verbindingen in combinatie met 3D printing en generatief design zonder traditionele technieken en ambacht uit het oog te verliezen.

Omdat het in Milaan deze keer ook Euroluce is zaten er veel lichtontwerpen tussen, met ook hier die connectie tussen modern minimalisme en ouderwets ambacht. Paola Antonelli, voorzitter van de jury: “Ambacht is essentieel voor vooruitgang, zelfs in deze tijd van AI en 3D printing. Het is meer dan alleen maar begrijpen hoe de materialen van een andere cultuur in elkaar zitten, het draait om eeuwenoude kennis over de natuur en overleven waaruit wijze lessen kunnen worden getrokken over duurzaamheid. Handgemaakte producten van natuurlijke materialen blijven, naast nieuwe materialen en technologie, van groot belang in het kader van vernieuwing.”

De eerste prijs was voor Kazuki Nagasawa van de Japanse designstudio Super Rat voor de Utsuwa-Juhi vazenserie waarbij traditioneel Japans ambacht en traditionele materialen (boomschors, oude verftechnieken) opnieuw worden ingezet voor modellen in diverse vormen die minder impact hebben op het ecosysteem.

De tweede prijs was voor Luis Marie uit Nederland: Plissade is een scherm uit textiel zonder lijm of andere verbindingsmiddelen waarbij traditioneel vouwen en strijken leidt tot een vrijstaande room divider.

De derde prijs ging naar de Italiaan Riccardo Toldo voor zijn Fil Rouge lamp: een bijna onzichtbare gloeidraad die tot leven komt door energie vanaf twee kanten met de rode draad die het levenslot verbindt als inspiratiebron. De doorsnee van de draad is slechts 1.8 mm maar produceert een lichtsterkte van 1.200 lumen.

De speciale vermelding is voor Juan Cortizo uit Venezuela. Hij mag een maand lang verblijven in de Rong Design Library in Hangzhou, China. Dit instituut sponsort deze Rong Design Award. Cortizo won deze prijs met het Quibor Project, een organisch ogende luidspreker waarbij geen model er precies hetzelfde uitziet. Een vaas, een scherm, een lamp en een speaker als winnaars van een prestigieuze designprijs tijdens de grootste meubelbeurs van Europa en geen enkel meubelontwerp dat in de prijzen valt. Geen waardeoordeel, het zijn terechte winnaars met zeer mooie ontwerpen, maar wel een feitelijke constatering.