Fabraa en het terugbrengen van de liefde voor (duurzaam gemaakte textielproducten)

Tijd voor een positief verhaal over duurzaamheid

 

“EEN VERPLICHT DIGITAAL PRODUCT PASPOORT IS GEEN OBSTAKEL MAAR JUIST EEN KANS OM EEN NIEUWE VERBINDING AAN TE GAAN MET JE KLANTEN”

 

In een tijd van politieke verschuiving, mondiale instabiliteit en economische onzekerheid is er volgens Bart Smarius (ESG manager Textaafoam/Fabraa) behoefte aan meer positieve verhalen omtrent duurzaamheid. Daar waar duurzaamheid op de politieke agenda minder prioriteit krijgt moeten bedrijven en consumenten die kar blijven trekken en is er juist in deze tijd behoefte aan een positief geluid. “We moeten samen het negatieve beeld zien te kantelen.”

Mede daarom organiseerde Fabraa in de thuisbasis van Textaafoam in Tilburg een partnerevent waarbij de aanwezigen een blik op de toekomst van meubeltextiel kregen geschetst. Een event waar werd gesproken over de kansen die AI (artificial intelligente) te bieden heeft bij het beter, mooier en duurzamer produceren van meubelstoffen. Er werd inzicht geboden in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van materialen en er waren praktijkvoorbeelden over de kansen die aanstaande wetgeving te bieden heeft. Bart: “Een verplicht digitaal product paspoort is geen obstakel maar juist een kans om een nieuwe verbinding aan te gaan met je klanten.”

VERKEERDE AANNAMES

“Waar het begrip duurzaamheid aanvankelijk stond voor progressieve en positieve verandering heeft het inmiddels aan imago ingeboet. Mensen vinden vaak dat duurzaamheid wordt opgedwongen, dat het geen nut heeft, dat het te duur is en hoort bij producten van een mindere kwaliteit. Veelal berust dit op verkeerde aannames. Dat beeld moeten we samen in de keten zien te kantelen.” Hij vervolgt: “Mijn persoonlijke definitie van duurzaamheid is dat jouw comfort en geluk als consument niet ten koste mag gaan van iets of iemand anders. Als ik vertel dat de makers van onze producten een leefbaar loon moeten krijgen en dat spullen niet ongezond of schadelijk mogen zijn’ dan zijn heel veel mensen het unaniem met me eens. Het narratief telt dus wel degelijk mee.”

 

ONDERVERDELING VAN EINDGEBRUIKERS

De realiteit is volgens Bart dat een hele kleine minderheid (ongeveer 5%) van de Nederlandse bevolking echte groene denkers zijn: mensen voor wie duurzaamheid een vanzelfsprekend onderdeel van hun dagelijks leven is. Dan is er de grote minderheid (40%) die sympathiseert met de groene gedachte: “Zij willen wel meedoen wanneer het verhaal duidelijk, herkenbaar en aansprekend is. Dit is de voornaamste groep die we als branche moeten zien te overtuigen van de meerwaarde van het kiezen voor duurzaam.” Het overige merendeel (55%) is de groep voor wie mooi en met name betaalbaar boven duurzaam gaan bij de keuze voor een product. “Is hun keuze dan ook nog duurzaam dan is het mooi meegenomen, maar het heeft niet de hoogste prioriteit. Maar ook bij deze groep kan je duurzaamheid als sleutel inzetten om in ieder geval te bereiken dat zij weten waar een product vandaan komt, wat het kost om het te maken, wat de materialen zijn en wie het heeft gemaakt.”

 

 

MELK VAN DE KOE?

Tien jaar geleden bleek uit onderzoek dat 60% van de Nederlandse jongeren niet wist dat melk afkomstig is van koeien: melk komt toch uit een fabriek? “Ik moet daar regelmatig aan denken wanneer ik nadenk over de band die consumenten en opdrachtgevers op dit moment hebben met hun meubelstukken. Ik merk dat veel mensen het contact met het product zijn verloren, de verbinding en liefde voor het product zijn we kwijtgeraakt. En daarmee ook de kennis, van zowel winkelverkopers als van de eindgebruikers.” Wat is het, waar komt het vandaan, hoe is het gemaakt en door wie, die binding die je voelt waardoor je kiest voor een bepaald product ontbreekt helaas vaak, zo stelt hij vast. “Wanneer iemand kiest voor een bepaalde stof hopen we dat dit niet alleen te maken heeft met de look and feel of de prijs, we hopen op een iets diepere band. Het meubel met een bepaalde stof staat toch voor een lange tijd bij je thuis, het maakt deel uit van wie je bent of hoe je wilt overkomen. Maar het zijn tegelijk ook weer de grondstoffen van de toekomst” Bart ziet het als zijn persoonlijke missie om die verbinding met het product weer een stukje dichterbij te brengen.

 

“WANNEER IEMAND KIEST VOOR EEN BEPAALDE STOF HOPEN WE DAT DIT NIET ALLEEN TE MAKEN HEEFT MET DE LOOK AND FEEL OF DE PRIJS, WE HOPEN OP EEN IETS DIEPERE BAND”

 

STOF ALS VERTREKPUNT

Het moet toch mogelijk zijn om de positieve verhalen over de herkomst van materialen, het maakproces en de mensen die bijdragen aan de productie van de interieurstoffen in de gehele supply chain levend te houden en op grotere schaal te delen, zo luidt zijn boodschap. “De stof van een meubel is het zichtbare en aanraakbare, tactiele vertrekpunt bij de keuze en de waardering voor een meubel. Is de stof na verloop van tijd versleten, verkleurd of bevlekt, dan moet de hele bank of de stoel vaak weg. Terwijl er ook een mooie kans ligt op het verlengen van de levensduur door het meubel opnieuw te laten stofferen. Dat besef zou breder moeten gaan leven bij consumenten en bij meubelverkopers.” Want het verlengen van de levensduur van een meubel is de puurste vorm van duurzaamheid die er is. Duurzaam geproduceerde stoffen, zoals die van Fabraa, dragen hieraan bij.

 

 

HET IMPERFECTE KOESTEREN

Bart pleit dus voor het delen van kennis over textiel op een toegankelijke, transparante en positieve manier: “We hebben inmiddels een hoog verwachtingspatroon van onze materialen. Ik verwacht dat de meeste meubelstoffen uit synthetische stoffen zullen bestaan: de levensduur, de kleurechtheid en het reinigingsgemak van puur natuurlijke stoffen liggen totaal anders, dat is een bewuste keuze die je moet maken als eindgebruiker. Maar optimaliseer dan wel de herkomst en het hergebruik van synthetische stoffen en benadruk de technische kwaliteiten in samenhang met het goede gevoel van het besparen op grondstoffen. De kennis van het spin- en weefambacht zou ook bij kunnen dragen aan de acceptatie van imperfectie. Net als bij alle gerecyclede producten: omarm het imperfecte element, de niet-uniforme uitstraling. Natuurlijk is er de mogelijkheid van kleurafwijking in vergelijking met virgin material of bepaalde melange effecten, maar koester dit. Het maakt een product juist uniek en persoonlijk.”

 

“NATUURLIJK IS ER DE MOGELIJKHEID VAN KLEURAFWIJKING IN VERGELIJKING MET VIRGIN MATERIAL OF BEPAALDE MELANGE EFFECTEN, MAAR KOESTER DIT”

 

 

GEEN OBSTAKEL MAAR EEN KANS

Hij wijst in dit kader ook op de aanstaande invoering van digitale product paspoorten (DPP) voor gestoffeerde meubelen en meubelstoffen vanuit de EU “We zijn net als iedereen volop bezig met het verzamelen van data over onze supply chain om deze transparant en inzichtelijk te maken. Veel partijen zien dit als een onnodige hindernis, als een geld- en tijdverslindend proces. Ik zie het meten en weten, het registreren van waarden en het delen van de kennis over de herkomst en het onderhoud van producten juist als een kans om deze feitelijke data te koppelen aan positieve gevoelens bij de eindgebruikers. Als een kans om mensen weer optimistisch te laten denken over duurzaamheid. Met een DPP hebben retailers en merken er eigenlijk een heel mooi en waardevol saleskanaal bij. Een manier om voor langere tijd verbinding te creëren tussen jou en de eindgebruiker. Ondertussen moeten we gezamenlijk in de keten ervoor zorgen dat onze verhalen daar terecht komen: bij de eindgebruiker, direct of via de retailer.”

 

KENNIS ALS DOORSLAGGEVENDE FACTOR

“Wie weet kan die kennis, via een DPP, toch van doorslag zijn om alsnog te kiezen voor een groen alternatief en in ieder geval weer meer verbinding te voelen met het product.” Hij maakt een vergelijking met de vleesconsumptie: “Mensen weten inmiddels veel meer over de herkomst van vlees, hoe de dieren worden behandeld tijdens hun leven en steeds meer mensen maken bewuste keuzes daarin. Waarom nog niet met textiel?” Tot slot zegt Bart: “Tijdens het Fabraa partner event is er een oproep gedaan aan bedrijven om mee te denken hoe we een gezamenlijk communicatie platform te realiseren die de liefde voor het meubelstuk weer kan helpen terugbrengen. Een ieder die zich daartoe voelt aangetrokken is vrij om zich aan te sluiten bij dit hoopvolle initiatief.”

 

“WE ZIJN NET ALS IEDEREEN VOLOP BEZIG MET HET VERZAMELEN VAN DATA OVER ONZE SUPPLY CHAIN OM DEZE TRANSPARANT EN INZICHTELIJK TE MAKEN”

 

 

Copyright
© 2025 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Interior Business Magazine.

Dit artikel is verschenen in Vakblad Interior Business Magazine, editie april 2025. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding