VELUX Nederland lanceert vandaag een nieuwe online tool om mensen bewust te maken van de luchtkwaliteit binnenshuis. De tool geeft persoonlijk advies om in huis een betere en gezondere leefomgeving te creëren. Door het beantwoorden van een aantal vragen over dagelijkse gewoonten, adviseert de tool over hoe je met kleine veranderingen een groot verschil kunt maken als het gaat om de luchtkwaliteit in huis. Aan de hand van de uitkomst biedt de tool handvatten en praktische tips om het binnenklimaat te verbeteren.

Dagelijkse gewoontes beïnvloeden de lucht in ons huis. Of het nu gaat om onze schoonmaakroutines, kookkunsten, romantische diners bij kaarslicht, of het binnenshuis drogen van onze was, het heeft allemaal effect op de luchtkwaliteit wanneer hierbij niet voldoende wordt nagedacht over luchten en ventilatie. Binnen afzienbare tijd kunnen hierdoor problemen ontstaan, zoals te veel vocht of schimmels in huis. Veel Nederlanders onderschatten de impact van het binnenleven op hun gezondheid. Doordat wij 90% van onze tijd binnen doorbrengen en in huizen wonen waar de binnenlucht vaak meer vervuild is dan de buitenlucht, kan luchtverontreiniging binnenshuis tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.

“We zijn een ‘Indoor Generation’ geworden omdat we bijna al onze tijd binnenshuis doorbrengen met soms slechts 15 minuten daglicht en frisse lucht per dag,” zegt Marthijn Reekers, architect daglicht & binnenklimaat bij VELUX Nederland. “Terwijl we thuis zijn, voeren we routines uit die deel uitmaken van het dagelijks leven, zoals koken, schoonmaken, douchen en kleren drogen op radiatoren. Wat wij onszelf hierbij niet realiseren is het schadelijke effect dat dit heeft op de luchtkwaliteit binnenshuis. Met deze tool laten we met kleine en eenvoudige stappen zien hoe je een gezondere leefomgeving creëert zonder je dagelijkse routines drastisch om te gooien. Door bijvoorbeeld het raam drie of vier keer per dag te openen, verbetert de luchtkwaliteit in huis al flink.”

Vijf gewoontes die eenvoudig zijn aan te passen om de luchtkwaliteit binnen te verbeteren:

  1. Het gebruik van reinigingsproducten: denk na over welke reinigingsproducten de vervuiling van binnenlucht verhoogt.
  2. Het aansteken van kaarsen: kaarslicht creëert een aangename sfeer, maar laat vuile deeltjes in de lucht vrij. Zorg dat je hierna voldoende lucht.
  3. Het drogen van kleding: binnenshuis drogen van natte kleding in gesloten ruimtes kan leiden tot groei van schimmels. Het luchten van de ruimte is hierbij van belang.
  4. Koken: tijdens het koken komen vocht en vuile deeltjes vrij in de lucht waardoor het belangrijk is om in de keuken de ramen te openen en de afzuigkap aan te zetten.
  5. Binnen sporten: haal wat frisse lucht en daglicht door buiten te sporten in plaats van binnen in een fitnesscentrum.

Zelf ook een persoonlijk advies, doe de test op: https://indoorgenerationtool.velux.nl/