De Britse Vita Group heeft haar doelen voor duurzaamheid behaald voor de streefdatum van 2030, zo blijkt uit het duurzaamheidsrapport dat de onderneming onlangs heeft gepubliceerd.

Dit rapport, Enhancing Everyday Life, toont aan dat het bedrijf aanzienlijke stappen heeft genomen richting de ambitieuze doelstellingen na het verschijnen van het eerste rapport vorig jaar. Vita heeft 43 procent vermindering in uitstoot binnen Scope 1 en Scope 2 bereikt en ook de uitstoot van CO2 is met hetzelfde percentage verminderd sinds 2019.

Een andere prestatie is dat in 2022 meer dan 25 ton afvalmateriaal niet naar het opvullen van terrein is gegaan maar is hergebruikt, 31 fabrieken stuurden niets meer naar de vuilstortplaatsen en dat is een omslag van 98 procent voor de Group. Vorig jaar werd het doel van volledig hernieuwbare elektriciteit voor de productie al bereikt, 8 jaar voor de streefdatum van 2030.  Dit is gelukt dankzij de nauwe samenwerking met LCA (Life Cycle Analysis) experts waardoor data werd verzameld waarop beslissingen konden worden genomen door de onderneming.

Deze LCA’s van Vita geven volledige transparantie aan de klanten en helpen om de doelen nog sneller te halen. Het helpt ook bij het bepalen van het bereiken van duurzaamheidsdoelen in verhouding tot de prijs van de producten van Vita. Vorig jaar werd Vita de eerste fabrikant van flexibel PU die een waardering kreeg van het Science Based Targets initiative (SBTi) plus een gouden medaille van EcoVadis, een bekende toekenner van zakelijke duurzaamheidsprestaties, die het bedrijf in de top 3 procent van de beoordeelde bedrijven wereldwijd plaatste.

Vita werkt ook samen met bedrijven als Dow en Evonik om schuim dat aan het eind van de levenscyclus is opnieuw te gebruiken als grondstof voor bijvoorbeeld RENUVA: een polyol waarvan Orbis flexibel schuim wordt gemaakt. Tijdens de afgelopen interzum ontving Vita een Best of the Best prijs van de beursorganisatie voor de VitaFirst matras waarin Orbis Plus MB en Novus zijn verwerkt, allebei herbruikbare materialen.

Ian Robb, CEO, The Vita Group (op de foto bovenaan): “Dit tweede jaar van ons duurzaamheidsrapport weerspiegelt de enorme vooruitgang die ons bedrijf heeft gemaakt in een relatief kort tijdsbestek. Dit is mogelijk gemaakt door samen te werken met marktleiders op het gebied van duurzaamheid in de academische wereld en de chemische industrie. En door nauw samen te werken met onze toeleveranciers en klanten. We delen allemaal hetzelfde doel: alles eraan doen om de planeet te bewaren voor toekomstige generaties.”

“Hoewel we goed op weg zijn rusten we niet op onze lauweren. Onze prestaties tot nu toe in duurzaamheid motiveren ons alleen maar om nog verder te gaan. Daarom gaan we door met het inzetten van onze R&D om producten te ontwikkelen die commerciële doelstellingen koppelen aan duurzaamheid, waardoor klanten en consumenten ervanuit kunnen gaan dat Vita de ethische schuimfabrikant bij uitstek is.” Het bedrijf heeft de pricipes van UN Global Compact omarmd en past deze nu toe in haar strategie, bedrijfscultuur en dagelijkse bedrijfsvoering. Het bedrijf neemt deel aan projecten in het kader van de UN Sustainable Development Goals om zo nog bredere maatschappelijke ontwikkelingsdoelen te bereiken. Denk daarbij aan armoedebestrijding, het tegengaan van ongelijkheid en het streven naar een betere wereld voor de toekomstige generaties.