Rogier van Bijsterveld van De Splinter houdt een hartstochtelijk pleidooi en wil het volgende kwijt:

”Wat leven we toch in een achterlijke wereld. Ik kon het even niet geloven. In 12 uur tijd is er meer dan 1 1 billion euro opgehaald om de Notre Dame te restaureren. Het is één van de meest populaire monumenten van de Franse hoofdstad, maar het is niets meer dan een gebouw! Gemaakt van steen, hout etc. 

Terwijl de hele wereld kijkt naar de kathedraal van Notre Dame, wordt er dagelijks gemiddeld 200 kilo plastic per seconde de zee in gedumpt. Nog steeds sterven er elke dag gemiddeld 8500 kinderen van de honger. En smelt het ijs op de Noordpool verschrikkelijk snel. 

Dagelijks trouwen er gemiddeld 41.000 meisjes die niet eens de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. Elke dag kampen we met een vluchtelingen probleem Nog steeds is er geen genezing voor diverse dodelijke ziektes, die dagelijks slachtoffers maken. Moet ik nog doorgaan…? 

Ik heb de hoop in deze wereld al gelange tijd opgegeven. En deze gebeurtenis versterkt dit alleen maar meer. Laten we ons zorgen maken over de toekomst, over wat we achterlaten aan onze kinderen, over wat we zijn en wat we willen zijn. 1 1 billion had geïnvesteerd kunnen worden in het behouden van deze planeet. Wat heb je aan de Notre Dame, als de wereld langzaam afsterft?

Zo, dat wou ik even kwijt!

Rogier van Bijsterveld