Dankzij onze onvolprezen columnist Cees de Gelder en het Duitse blad möbelnews weten we nu dat het niet goed gaat met de fabrieken in Bad Lippspringe en Alsfeld van het Duitse Wellemöbel. De levertijden lopen op, tot groot ongenoegen van winkeliers, en de geruchten over betalingsproblemen steken de kop op.  Productie- en leveringsuitval wordt inmiddels ook al gerapporteerd.

Directeur Karl Sommermeyer: “Dit zijn losse incidenten. Geruchten doen het altijd goed in onze branche. We hebben op dit moment enorm veel orders lopen.” Mederwerkers van het bedrijf zeiden tegen het Duitse vakblad iets anders: “Sommermeyer maakt ons belachelijk door te roepen dat er niets aan de hand is. De lopende productie heeft last van gebrek aan beslag en machine onderdelen die vervangen moeten worden. Zelfs oudere orders kunnen we niet afmaken en leveren.” Ook zouden de vele orders waar hun directeur het over heeft zwaar tegenvallen. Lonen worden slechts deels en te laat uitbetaald. Per 1 december zijn al 18 van de 80 medewerkers in Alsfeld ontslagen. Uiteraard ging het Duitse blad opnieuw in gesprek met Herr Sommermayer.

“De orders vallen tegen in de hele branche. Daar zijn maar weinig uitzonderingen op. Winkels worden slecht bezocht, dus komen er minder orders binnen. Wij hebben echter nieuwe producten op de markt gebracht, waaronder kantoormeubilair, waar veel vraag naar is. De MOW was voor ons ook een succesvolle beurs. Hierdoor hebben we echt veel nieuwe orders voor in ieder geval de komende twee maanden”, aldus de directeur.

Over de betalingsachterstand zegt hij: “Een slechte zomer zorgde voor een krapte in kapitaal. De onderdelen van onze meubelen komen overal vandaan en met iedere toeleverancier hebben we andere betalingsafspraken. Daardoor loopt het hier en daar wel eens scheef, ook met wat wij aangeleverd krijgen. Maar uiteindelijk krijgt iedereen betaald.”

Wat betreft de ontslagen: “Dat medewerkers ons verlaten valt te betreuren, maar valt gedeeltelijk binnen de normale arbeidsfluctuaties.” Met betrekking tot het bespotten van zijn medewerkers zegt Sommermayer: “Dat mensen zich door mij niet serieus genomen voelen vind ik jammer en zie ik als een misverstand. Ik ben er van uitgegaan dat iedereen begrijpt hoeveel inzet en moeite het kost om een nieuwe collectie op poten te zetten. Uit eigen middelen bekostigd en bedoeld om een nieuwe weg in te slaan en de 550 arbeidsplaatsen in Duitsland te behouden.”

Maar dat de lonen slechts gedeeltelijk en te laat worden uitbetaald is een feit: een deel van het salaris van september werd pas in november overgemaakt op de rekeningen. Volgens Sommermayer, die de dagelijkse leiding van het bedrijf overlaat aan zijn dochter, “een hoge uitzondering.” De ondernemingsraad van de fabriek in Alsfeld liet in de lokale krant optekenen dat er al problemen met de salarissen zijn sinds juli en dat september en oktober nog niet zijn uitgekeerd. Het plaatselijke UWV is bijgesprongen om een mouw te passen aan het probleem en heeft inmiddels geld uitgekeerd. Het vertrouwen van personeel en toeleveranciers heeft een aardige knauw opgelopen. Maar Sommermeyer blijft positief en heeft aangegeven zich actiever met de onderneming te gaan bemoeien.

Deze Duitse meubelsoap wordt ongetwijfeld vervolgd en staat niet op zichzelf. Meerdere fabrikanten en retailers moeten sluiten of reorganiseren. We houden u op de hoogte.