Decodata heeft naar eigen zeggen de eerste interieur data management SaaS oplossing gelanceerd. Marktspecialisten Flinders en Light Matters maakten belangrijk deel uit van de proof of concept en zijn ‘launching customers’. De lancering is volgens Decodata een grote stap in het structureren van talloze en uiteenlopende interieur productspecificaties in een bestandsformaat dat naadloos kan worden geïmporteerd in de webshops van online retailers. ”Met Decodata kan een retailer meer dan 50% van de kosten en tijd besparen.”

Anne de Jongh

Anne de Jongh, oprichter en CEO van Decodata: ”Na reizen, mode, en de computerbranche is het tijd dat de meubelbranche zich doorontwikkelt. Met Decodata wordt de transitie van offline naar online verkoop versnelt en kunnen retailers zich focussen op waar zij goed in zijn en waar de consument om vraagt.”

Retailers die meubels en verlichting online verkopen, ondervinden uitdagingen om het productaanbod af te stemmen op hun publiek. Anne: ”De oorzaak ligt voornamelijk bij meubelmerken die ongestructureerde productspecificaties aanleveren. Daarom moeten online retailers veelal de data handmatig geschikt maken voor hun webwinkel, een tijdrovend proces. Het doet veel retailers besluiten om bewezen bestsellers van meubelcollecties online te zetten voor hun klanten. Maar, resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.”

Online retailers moeten vaak meer dan 80% van aangeleverde productspecificaties handmatig verwerken om deze te kunnen importeren in hun webshop. Anne: ”Met Decodata maken retailers een bestand met zelfgeformuleerde kolomtitels. Dit bestand wordt dan automatisch gevuld met de productspecificaties van gekozen interieur merken- en categorieën. Dit bestand, ook wel Mastersheet genoemd, kan vervolgens worden gedownload en geüpload in de shop of PIM van de retailer. Vergeet handmatig werk als het kopiëren en plakken van gegevens, eerdere fouten herstellen of het aanpassen van specifieke product uitvoeringen. Bij Decodata kunnen retailers gemakkelijk productspecificaties kiezen en downloaden, wat betekent dat er zeeën van tijd over is om zich te kunnen richten op andere zaken, zoals de traffic op de site, de conversies en de toename van omzet.”

Decodata is een direct resultaat van eerder waargenomen uitdagingen in de branche. Anne de Jong was een van Europa’s eerste ondernemers die begon met het online verkopen van meubels. Zij ontdekte al snel dat de meubelbranche uitdagingen heeft om mee te groeien met de online ontwikkelingen in andere branches. “Interieur productspecificaties online krijgen is een echte uitdaging voor alle online retailers vanwege de verschillende mogelijkheden en variaties in collecties. Ik ben er trots op dat we de tijd hebben genomen om de pijn en wensen van onze klanten goed te begrijpen, en ik ben ervan overtuigd dat we een echte oplossing hebben gecreëerd. Decodata heeft een duidelijke missie voor de toekomst: Disrupt by creating structure.”