De stand van de woonbranche economische barometer is in november vijf punten gestegen. De barometer sloot de maand november af op een stand van 0,7. Na een negatieve stand sinds maart is de stand nu eindelijk weer positief. De deelindicatoren waaruit de barometerstand is opgebouwd die nog negatief staan zijn het consumentenvertrouwen en het producentenvertrouwen. De woningmarkt en de omzetontwikkeling van woondetaillisten laten echter een sterk positief beeld zien.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand oktober 2020 uitgekomen op 14,7. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in oktober een toename van de omzetwaarde van 14,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden volgens het CBS. Het volume steeg met 13,3 procent.

%

Index van de omzet ontwikkeling september 2020

%

Index van de omzet ontwikkeling oktober 2020

Consumentenvertrouwen in oktober 2020

Consumentenvertrouwen in november 2020

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten was in november minder somber, aldus het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -26, tegen -30 in oktober. Het oordeel van consumenten over de economie was minder negatief. De deelindicator economisch klimaat ging van -61 naar -53. Vooral over de economie in de komende twaalf maanden waren consumenten minder somber dan in oktober. De koopbereidheid kwam in november uit op -7, tegen -9 in oktober. Consumenten waren optimistischer over de financiƫle situatie in de komende twaalf maanden. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in oktober.

Producentenvertrouwen
Het producentenvertrouwen ging van -5,6 in oktober naar -3,8 in november, aldus het CBS. Producenten waren in november voor de zesde maand op rij minder negatief over de orderportefeuille. Ook waren ze minder somber over de verwachte bedrijvigheid. Over de voorraden gereed product waren de ondernemers iets minder positief. Het oordeel over de voorraad eindproduct is positief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is kleiner dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

Producentenvertrouwen oktober 2020

Producentenvertrouwen november 2020

Verkochte woningen oktober 2020

Woningmarkt
In oktober 2020 zijn er volgens cijfers van het CBS 22.146 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 17,8 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van september werden er in oktober 7,5 procent meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op 17,8. Dat is een verbetering van ruim vijf punten ten opzichte van de voorgaande maand.

Han van Es

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata. Kijk voor de meest actuele stand op www.interiorbusiness.nl/index.