Ontwerpen van Mina Abouzahra. Links: Abouzahra-Rietveld fauteuil, midden: bank ‘Goity’. Foto: Pim Top

Ontwerper Mina Abouzahra slaat brug tussen Nederlands design en Marokkaanse cultuur

Op 16 september opent de expositie Het Berberhuis tijdens designfestival GLUE Amsterdam in het Meterhuisje van Westergas. Het Berberhuis staat in het teken van het designproject One Square Meter Berber, een initiatief van interieur- en meubelontwerper Mina Abouzahra. Voor dit project werkten Marokkaanse vrouwelijke ambachtslieden en de Nederlandse ontwerpers Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen in duo’s samen aan tapijtontwerpen van elk één vierkante meter groot. De ontwerpen zijn, samen met de meubelontwerpen van Mina Abouzahra te zien én te koop tijdens de expositie. Ook wordt filmmateriaal getoond over het maakproces van de Berber tapijten. Abouzahra biedt met deze expositie een podium aan Marokkaanse ambachtsvrouwen en hun erfgoed, en slaat een brug tussen Nederlands design en Marokkaanse cultuur. De expositie duurt tot en met 26 september.

Voor One Square Meter Berber reisden de vier Nederlandse ontwerpers af naar Marokko. Hier werkten zij in vaak afgelegen gebieden nauw samen met vrouwelijke wevers die hun knoop- en verftechnieken en dagelijks leven met hen deelden. De wisselwerking zorgde ervoor dat de wevers inzicht kregen in de wereld van design – buiten de voor hen bekende technieken en patronen. De ontwerpers maakten op hun beurt kennis met de Marokkaanse cultuur. Het resultaat van deze samenwerkingen is te zien in Het Berberhuis. Ook de meubels van Abouzahra zijn met de hand gemaakt in samenwerking met Marokkaanse ambachtslieden. Op 16 september verschijnt de One Square Meter Berber paper ontworpen door creative agency …,staat; een krant van precies één vierkante meter groot over de geschiedenis en tradities van de Marokkaanse cultuur. De krant is te koop in Het Berberhuis.

Bedreigd erfgoed
Het maken van Berber tapijten is een ambacht voornamelijk uitgevoerd door vrouwen van de inheemse Berberse bevolkingsgroep, ook wel Amazigh geheten. Het Berberse tapijtknoopambacht kent een rijke cultuur vol oude tradities. “Elke streek heeft een eigen tapijt, met eigen motieven. De tapijten vertellen verhalen over de stam, de familie of de levensfase van de vrouw die het tapijt weeft. Het is een manier van zelfexpressie voor vrouwen die vaak niet kunnen lezen of schrijven”, aldus Mina Abouzahra. Het Berber tapijt is een van Marokko’s meest lucratieve exportproducten. Toch zijn de vrouwelijke wevers een van de laagst betaalden in de toeleveringsketen. Hierdoor dreigt dit ambacht te verdwijnen. Het project One Square Meter Berber heeft als doel om de Marokkaanse tapijtindustrie inclusiever en eerlijker te maken.

Abouzahra: “Als meubelmaker vind ik het belangrijk dat ambachtelijke technieken blijven bestaan. Ambacht draagt cultuur en traditie met zich mee en heeft alles wat een snelle consumptiemaatschappij niet heeft: het is duurzaam, heeft een ziel en ambachtelijke producten worden vaak mooier naarmate de tijd verstrijkt”.

GLUE Amsterdam
GLUE Amsterdam connected by design is een vierdaagse designroute door de stad waar Amsterdamse ontwerpers, architecten, merken, musea, galeries, andere creatieven hun werk presenteren op vaak verrassende locaties door de stad. GLUE Amsterdam vindt plaats van donderdag 16 tot en met zondag 19 september. De tentoonstelling Het Berberhuis is echter tot en met 26 september te zien.