De barometerstand van de woonbranche schommelt al ruim een jaar op en neer, maar dit jaar lijkt de barometerstand toch echt beetje bij beetje wat op te krabbelen. De barometerstand van de woonbranche verbeterde in de maand mei met ruim vijf punten ten opzichte van de voorgaande maand. Daarmee komt de barometerstand eind mei uit op een stand van -1,9. Zo een (relatief) gunstige stand hebben we al ruim twee jaar niet meer gezien. In de afgelopen maand verbeterden de cijfers over het producentenvertrouwen, de woningmarkt en de omzetontwikkeling van de woondetailhandel. Daar tegenover staat een lichte verslechtering van het consumentenvertrouwen.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand april 2024 minder fors gedaald dan in de voorgaande maand en is uitgekomen op -5,3. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in april een krimp van de omzetwaarde van 5,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder volgens het CBS. De omzetdaling werd veroorzaakt door zowel een kleiner verkoopvolume als door een lager prijsniveau. Het verkoopvolume daalde licht met 0,3 procent.

%

Omzetontwikkeling woondetaillisten april 2024

%

Consumenten vertrouwen mei 2024

%

Consumenten vertrouwen april 2024

Consumentenvertrouwen
Het vertrouwen van consumenten is in mei voor het eerst sinds acht maanden gedaald, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen nam af van -21 in april naar -22 in mei. Consumenten waren in mei pessimistischer over de economie dan in april. De deelindicator economisch klimaat kwam uit op -38, tegen -34 in april. Zowel het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden was negatiever. Wel vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in april.

Producentenvertrouwen
De producenten in de industrie waren in mei minder negatief dan in april. Het vertrouwen ging van -3,6 in april naar -2,8 in mei, aldus het CBS. Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid. Producenten waren in mei positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze wat minder negatief over de orderpositie. Het oordeel over de voorraden gereed product bleef even negatief.

%

Producentenvertrouwen mei 2024

%

Producentenvertrouwen april 2024

Verkochte woningen

Woningmarkt
In april 2024 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 15.689 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 22,4 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van de maand maart zijn er in april echter drie procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van 4,7 in april gestegen naar 22,4 in mei 2024.

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata.
De Interior Index geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. Het indexcijfer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de weekomzetmutaties van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.

Meer nieuws van interior business klik hier

Meer onderzoeken uit de branche inzien klik hier