In maart is de stand van de woonbranche economische barometer voor de tweede maand op rij gestegen en is uitgekomen op de hoogste stand van de afgelopen twee jaar. De barometerstand verbeterde in de maand maart met ruim drie en een halve punt ten opzichte van de voorgaande maand. Daarmee komt de barometerstand eind maart uit op een stand van -2,9. In de afgelopen maand verbeterden, met uitzondering van het producentenvertrouwen, alle deelindicatoren waaruit de barometerstand is opgebouwd.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand februari 2024 uitgekomen op -1,3. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in februari een krimp van de omzetwaarde van 1,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder volgens het CBS. De omzetgroei werd volledig veroorzaakt door een hoger verkoopvolume. Het verkoopvolume steeg met 2,5 procent. Het prijsniveau daalde wederom.

%

Omzetontwikkeling woondetaillisten februari 2024

%

Consumenten vertrouwen maart 2024

%

Consumenten vertrouwen februari 2024

Consumentenvertrouwen
Het vertrouwen van consumenten is in maart voor de zevende maand op rij verbeterd, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen steeg van -27 in februari naar -22 in maart. De koopbereidheid kwam in maart uit op -14, tegen -17 in februari. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden en het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden verbeterden. Verder vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in februari.

Producentenvertrouwen
De producenten in de industrie waren in maart iets negatiever dan in februari. Het vertrouwen ging van -4,2 in februari naar -4,8 in maart, aldus het CBS. Producenten waren in maart minder positief over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze negatiever over de voorraden gereed product. Over de orderpositie waren fabrikanten echter iets minder negatief.

%

Producentenvertrouwen maart 2024

%

Producentenvertrouwen februari 2024

Verkochte woningen

Woningmarkt
In februari 2024 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 13.810 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 16,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Wel zijn er ten opzichte van de maand januari in februari 4,4 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van 10,1 in februari gestegen naar 16,5 in maart 2024.

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata.
De Interior Index geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. Het indexcijfer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de weekomzetmutaties van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.

Meer nieuws van interior business klik hier

Meer onderzoeken uit de branche inzien klik hier