Met een gemiddelde stijging van 12,7 procent is de omzet in het derde kwartaal geëxplodeerd voor de woonwinkel sector. De woonbranche loopt qua omzetontwikkeling tot en met september nu ruim 9 procent voor op vorig jaar. Dat betekent al 13 kwartalen op rij een omzetplus. De cijfers zijn afkomstig uit de INretail Woonwinkelmonitor.

“We profiteren van het vertrouwen dat consumenten heeft in de economie en van de vele verhuizingen die tot bestedingen bij woonwinkels leiden”, zegt Bert Jan van der Stelt van INretail. Hij verwacht dat de voorspelde omzetgroei van 5 procent voor de woonbranche in 2017 ruim wordt overtroffen. Meubelzaken zagen in het derde kwartaal hun omzet met 15,3 procent stijgen, terwijl een kwartaal eerder de omzet ook al 7,3 procent steeg. Gemengde woonwinkels realiseerden 13,4 procent meer omzet en woningtextielwinkels 7,3 procent.

Boulevards doen het beter

Ondernemers met winkels op woonboulevard presteerden 10,6 procent omzetstijging in het afgelopen kwartaal. Buiten de boulevard werd 14,5 procent genoteerd. Woonondernemers die een prijsniveau hanteren in het midden/laag segment zagen met 16,9 procent groei hun omzet het sterkste stijgen. Gevolgd door aanbieders in het hoog/midden segment (+12,7 procent) en middensegment (10,9 procent).

Waar in Nederland

De positieve omzetontwikkeling van 21,5 procent in het oosten van het land valt op. Op de tweede plaats volgt de Randstad met 11,4 procent omzetgroei. De drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bleven er qua woonwinkel omzetgroei gemiddeld een kleine procent bij achter. In de noordelijke en zuidelijke regio’s stegen de omzetten van woonwinkels zo’n 10 procent. Hiermee zet het herstel dat eerst in het westen van het land zichtbaar werd nu ook door in de rest van Nederland.