Casa neemt circa 110 Xenos-winkellocaties over van Blokker Holding. Casa is een internationaal opererende interieurwinkelketen met 500 winkels in acht Europese landen. De overgenomen Xenoswinkels worden in twee fases omgebouwd volgens de Casa-formule. De eerste 50 Casa-winkels gaan nog voor het einde van dit jaar in Nederland open. Voor de zomer van 2019 volgen de overige winkels.

Deze stap biedt Casa, dat tevens eigendom is van de familie Blokker, de kans op verdere ontwikkeling en introductie op de Nederlandse markt. De circa 1.900 medewerkers van de om te bouwen Xenoswinkels gaan mee naar de nieuwe Casa-formule. Na afronding van de winkelombouw naar de Casa-formule zullen het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Xenos in Waalwijk worden gesloten. De resterende Xenoswinkels (circa 60) worden buiten Blokker Holding voortgezet door de familie Blokker. De precieze invulling van de toekomstige Xenosformule wordt de komende maanden nader bepaald. Voor Xenos zal een afgeslankt servicekantoor worden ingericht op een nog nader te bepalen locatie. Door de transactie blijft de werkgelegenheid grotendeels behouden; 180 van de huidige 2.930 Xenosmedewerkers verliezen hun baan. Zij kunnen gebruik maken van het sociaal plan dat Blokker Holding eerder is overeengekomen met de vakorganisaties. Hiermee is ook een vangnet gecreëerd voor de collega’s die uiteindelijk bij het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Xenos helaas hun baan zullen verliezen.

De overdracht van de Xenoswinkels en de sluiting van het distributiecentrum en het hoofdkantoor in Waalwijk vinden plaats onder voorbehoud van het advies van de centrale ondernemingsraad van Blokker Holding. Naar verwachting wordt de transactie in mei 2018 afgerond. Over de financiële details van deze transactie worden geen nadere mededelingen gedaan.

Casa nieuw in Nederland

Met de overname van de circa 110 Xenoswinkels versterkt Casa haar positie als interieurwinkelketen in Europa. De complementariteit met de Nederlandse markt in combinatie met de schaalvoordelen op vlak van marketing, de levering van goederen vanuit het centrale Casa-distributiecentrum in België en de voordelen van het internationale inkoopnetwerk van Casa zijn de belangrijkste factoren voor een succesvolle positie van Casa op de Nederlandse markt. De Casa-winkels in Nederland zullen dan ook worden beleverd vanuit het in 2017 geopende hoogtechnologische distributiecentrum in Olen.

Strategische heroriëntatie Blokker Holding

De overdracht van de activiteiten van Xenos is in lijn met de in mei 2017 aangekondigde strategische heroriëntatie van Blokker Holding. Deze houdt in dat het concern zich volledig richt op een gezonde toekomst voor de winkelformule Blokker. De overige winkelketens worden ondergebracht bij andere partijen die alle betrokkenen de best mogelijke toekomst geven.

Jeroen Visser CFO Blokker Holding: “Deze overdracht van activiteiten past binnen de door Blokker Holding aangekondigde strategiewijziging. De overdracht biedt circa 110 Xenos-winkellocaties en hun medewerkers een nieuwe toekomst. Hoewel er voor ruim 2.750 Xenoscollega’s werk is bij CASA of de resterende Xenoswinkels, moeten wij helaas afscheid nemen van circa 180 medewerkers die op het hoofdkantoor van Xenos en het distributiecentrum hun baan verliezen. Wij begrijpen dat dit een zware boodschap is voor deze medewerkers die altijd hard voor Xenos hebben gewerkt en straks het bedrijf zullen verlaten.”

Giane Van Landuyt, CEO van CASA: “Wij zijn zeer verheugd dat wij met de betrokken en professionele Xenosmedewerkers van de 110 winkels onze CASA-formule op goede locaties in Nederland kunnen lanceren. Zo zijn wij in staat om onze vernieuwde commerciële strategie in Europa verder uit te rollen. Met ons nieuwe winkelconcept zetten wij sterk in op beleving en inspiratie door middel van verrassende collecties die wij de Nederlandse klant tegen een juiste prijs kunnen aanbieden. Daarnaast wordt het Click & Collect concept onmiddellijk bij ombouw naar de CASA-winkels geïntroduceerd.”

Personele consequenties Xenos

Vandaag zijn de circa 2.930 medewerkers van Xenos in Nederland geïnformeerd over de gevolgen van de overdracht. Ongeveer 1.900 medewerkers gaan over naar de CASA-formule en circa 850 blijven werkzaam binnen de Xenosformule.

De activiteiten van het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Xenos in Waalwijk zullen gefaseerd worden afgebouwd en naar verwachting voor de zomer van 2019 worden stopgezet. Met de afbouw en sluiting van het hoofdkantoor en distributiecentrum zijn circa 180 arbeidsplaatsen gemoeid. Voor de Xenosformule zal een servicekantoor in stand blijven met een passend aantal medewerkers op een nog nader te bepalen locatie. De logistieke activiteiten voor de Xenosformule worden uitbesteed. Een aantal medewerkers zal een betrekking vinden op het servicekantoor van Casa in Nederland.

Over Casa

Casa is een eigentijdse internationale interieurwinkelketen, met vestigingen in 8 Europese landen (België, Luxemburg, Frankrijk, Portugal, Spanje, Zwitserland, Italië en Oostenrijk) en 500 winkels, zowel filialen als franchisenemers. Casa is eveneens actief op Aruba en in Marokko. Bij Casa komt het thuisgevoel op de eerste plaats. Met een kwalitatief goed aanbod aan decoratieve en functionele interieurartikelen wil Casa klanten meer laten genieten van het leven thuis. Casa kiest voor betaalbare feelgood-producten in de categorieën decoratie- en geschenkartikelen, huishoudtextiel, keukenaccessoires en meubelen voor in en rond het huis. Daarbij worden de interieurtrends op de voet gevolgd, waardoor het assortiment verrassend en inspirerend blijft. Casa zet in op een fris en dynamisch imago, met aandacht voor een wisselend seizoenaanbod.

Xenos

Xenos, een retailbedrijf van Blokker Holding, biedt haar klanten sinds 1973 een unieke mix van originele en eigentijdse producten gerelateerd aan hobby’s, feesten, interieurdesign, geschenken en etenswaren en dranken. De winkels verkopen kosmopolitische, decoratieve en praktische artikelen tegen verrassend lage prijzen, soms een beetje eigenzinnig, andere keren smaakvol of avontuurlijk, maar altijd ongewoon plezierig. Xenos heeft in Nederland 170 winkels en circa 2.930 mensen in dienst. In lijn met de strategische heroriëntatie van moederconcern Blokker Holding, zijn in januari 2018 de activiteiten van Xenos in Duitsland (63 Xenoswinkels) aan de Duitse retailketen TEDi verkocht.