Hoewel CBS de vandaag gepubliceerde aantallen faillissementen ‘niet per se opmerkelijk’ noemt, is INretail juist extreem bezorgd. Zij vindt dat de economische factor veel zwaarder mee moet wegen in de corona discussie. Ondernemers hebben perspectief nodig en om de schade te beperken en er  moet meer mogelijk worden. De oproep moet zijn dat wat winkelen veilig kan en mag. De protocollen zijn op orde en consumenten zijn welkom.

Waar maatregelen soepeler kunnen, moet dat zo snel mogelijk gebeuren. Een economisch adviesteam kan hierin de beslissers adviseren. “De retail non-food hoefde niet verplicht op slot, maar de ‘blijf thuis’-oproep leidde tot lege winkelstraten. De economische schade is enorm. De overheid moet actief uitdragen dat winkelen veilig kan en mag. Een kaalslag in ons winkellandschap en banenverlies is wat dreigt, ondanks alle creativiteit die ondernemers nu inzetten om omzet te maken. De seinen gaan naar donkerrood,” aldus INretail directeur Jan Meerman (foto).

Bijna veertig procent van de winkelondernemers noteert omzetdalingen van 70% tot 100% blijkt uit INretail onderzoek. “In de non-food sector gaat het wel om 400.000 banen. Winkelen moet gestimuleerd worden. De sector heeft haar huiswerk gedaan en is voorbereid met goede protocollen voor veilig winkelen.

De binnenlandse economie is voor een derde afhankelijk van de consumptie van huishoudens maar het consumentenvertrouwen daalt pijlsnel. Dat beïnvloed het kooppatroon van consumenten. Daarom moeten de economische belangen meewegen bij overheidsbesluiten vanwege de corona bestrijding. “De discussie moet vanaf nu breder. Dan ontstaat pas echt evenwicht als het gaat over de impact van corona op de samenleving.”

Natuurlijk ziet INretail de duivelse dilemma’s tussen zorgcapaciteit en economie. “Maar evenwicht in de discussie is ook nodig,” aldus de INretail directeur