Het FD schrijft vandaag dat er op basis van uitspraken door anonieme betrokkenen geconcludeerd kan worden dat het Ministerie van Economische Zaken en Kimaat druk uitoefent op vastgoedeigenaren en winkels om samen tot een huurverlaging te komen. Als de partijen er samen niet uitkomen, kan de overheid ingrijpen, zo melden de bronnen.

Verhuurders moeten simpelweg bereid zijn tot een handreiking nu veel winkeliers de huur voor hun pand niet kunnen betalen. Faillissementen liggen op de loer. Grote huurders draaien de situatie om en zeggen tegen hun verhuurder: uitstel tot betaling voor een par maanden, anders vallen we om en dan krijgen jullie helemaal niets. Een onverkwikkelijke situatie waarin de overheid nu ingrijpt: samen realistische en werkbare afspraken maken. Er waren al besprekingen tussen de partijen gaande maar die leveren vooralsnog te weinig op.

De overheid wil eventueel garant staan voor de betaling van huren, maar dan moet er ook een gebaar van de eigenaren komen. Vastgoedbeleggers vrezen echter dat het verlagen van de huur leidt tot problemen voor kleinere verhuurders of tot misbruik door winkels die nog wel goed draaien en de huidige huur prima kunnen betalen (en dus ook geen hulp van de overheid nodig hebben). Wantrouwen alom.

Volgens de anonieme bronnen is de deadline voor concrete afspraken tussen winkels en verhuurders 20 april. Komen ze er dan nog niet uit dan zou er een noodwet kunnen worden uitgevaardigd die de eigenaren dwingt tot een huurverlaging of uitstel van betaling.