Bijna de helft van de winkeliers betaalt nog altijd de huur niet, zo blijkt uit navraag van zender BNR bij twee grote vastgoedadviseurs. De wanbetalers zitten vooral in de grote winkelstraten.

Winkeliers en pandeigenaren spraken eerder af om betalingsregelingen te treffen. Daarbij kan ook een deel van de huur worden kwijtgescholden. Maar in veel gevallen lopen deze gesprekken nog, zegt Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield. “Het zijn individuele gesprekken tussen huurders en verhuurders. Het is maatwerk en dus geen one-size-fits-all-oplossing. Zoiets duurt langer.”

Bovendien willen lang niet alle pandbazen zomaar een huurkorting geven. In ruil voor opschorting of korting dwingen ze huurders tot een verlenging van het huurcontract. Ook kan het zijn dat de korting minder hoog is dan een winkelier wil. Een deel betaalt daarom geen cent huur totdat ze het met elkaar eens zijn. Ondernemersverenigingen bevestigen dit beeld.

Dat winkels in grote winkelstraten vaker geen huur betalen dan die in wijkwinkelcentra komt volgens Lokerse door hun functie. In zo’n winkelcentrum doen mensen hun dagelijkse boodschappen. Daar zit een supermarkt, drogisterij en bakker, die zaken draaiden tijdens de coronacrisis grotendeels door. Dat is anders in grote winkelstraten, waar het bezoekersaantal in rap tempo afnam.

Hoewel het weer wat drukker is in deze winkelstraten, zijn er nog lang niet zo veel bezoekers als voorheen, stelt Lokerse. “In Amsterdam ligt dat aantal nog altijd 65 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.” Dat heeft vooral te maken met het wegvallen van toerisme. “In andere grote en middelgrote steden is dat 30 procent minder.”

Niet alleen voor winkeliers is de situatie penibel. “Ook pandeigenaren komen in de problemen. De waarde van het vastgoed daalt, de inkomsten lopen terug en huurcontracten worden opgezegd”, aldus Lokerse. Voor beiden is het belangrijk dat er snel overeenstemming wordt bereikt over de voorwaarden. “Je hebt elkaar nu hard nodig.”

In april deed BNR ook navraag bij deze adviseurs, toen had ongeveer 70 procent van de winkels de huur van die maand nog niet overgemaakt.

Dit is de link naar het artikel, inclusief geluidsfragmenten:

www.bnr.nl/nieuws/economie/10414514/helft-van-de-winkeliers-betaalt-huur-niet