De Haagse sociale onderneming en textielrecyclingbedrijf i-did heeft uitstel van betaling aangevraagd. Aanleiding is het uitblijven van goedkeuring door de Belastingdienst op een breed gedragen saneringsvoorstel. De onderneming, die bekendstaat om het begeleiden van mensen die langdurig niet of nooit gewerkt hebben én het ontwikkelen van producten van gerecycled textiel, verkeert hierdoor in zwaar weer. ‘We willen mensen perspectief blijven bieden’
“Het doet ons veel verdriet dat we tot deze stap genoodzaakt zijn,” vertelt Eva Huijts, directeur van i-did. “Wij hebben de afgelopen jaren met hart en ziel gewerkt aan het opbouwen van een circulaire textielketen, waarin mensen centraal staan. Juist de combinatie van sociale en circulaire impact maakt ons werk uniek en urgent.”
Investering in eigen fabriek en tegenvallers door corona
Tijdens de coronaperiode besloot i-did fors te investeren in de bouw van een eigen textielrecyclingfabriek. Deze stap was bedoeld om de productie en impact verder op te schalen en zo nog meer mensen duurzaam werk en opleiding te bieden. Echter, de bouw liep flinke vertraging op door de pandemie, terwijl tegelijkertijd opdrachten wegvielen en de kosten stegen. “Wij hebben alles op alles gezet om deze klappen op te vangen,” aldus Huijts. “We hebben bezuinigd, gefocust en ons aangepast. Toch bleken de financiële gevolgen structureel.”
Saneringsvoorstel breed gesteund, maar geen akkoord Belastingdienst
Om een toekomstperspectief te behouden, werkte i-did een saneringsvoorstel uit. Dit kreeg steun van maar liefst 80% van de crediteuren. Alleen de Belastingdienst, een cruciale partij in dergelijke trajecten, bleef ondanks herhaald verzoek akkoord uitstellen. Huijts: “Het uitblijven van dit akkoord heeft ons in een onhoudbare positie gebracht. Hierdoor stokte het saneringsproces volledig en waren we genoodzaakt om uitstel van betaling aan te vragen. Dat is een enorme klap, zowel voor ons als voor de mensen die dagelijks met toewijding bij ons werken.”
Mensen blijven centraal staan
Ondanks de financiële onzekerheid blijft i-did zich met volle kracht inzetten voor haar medewerkers. In nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag wordt gezocht naar de juiste ondersteuning en begeleiding. “Onze mensen staan altijd op één,” benadrukt Huijts. “Wij willen hen juist nu zoveel mogelijk stabiliteit en perspectief bieden. We onderzoeken daarom alle opties om onze missie voort te zetten.”
De komende periode gebruikt i-did om samen met betrokken partijen te kijken naar vervolgstappen en om te bepalen hoe de sociale en circulaire impact zo goed mogelijk behouden kan blijven.