De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt een mogelijk kartel in de sector voor woninginrichting. Daarvoor heeft de ACM eerder deze week invallen gedaan bij verschillende bedrijven. De ACM vermoedt dat een aantal leveranciers aan winkeliers oplegt welke prijs zij voor hun producten mogen vragen aan consumenten.

Bovendien vermoedt de ACM dat deze leveranciers ook onderling verboden afspraken maken over de verkoopprijzen die zij de winkeliers in rekening brengen. Concurrenten mogen onderling geen afspraken maken over de prijs die zij vragen voor hun producten of diensten. Alleen al praten met concurrenten over toekomstige prijzen en verwachte prijstrends is verboden, omdat ook dit de onderlinge concurrentie vermindert. Als de concurrentie vermindert, stijgen de prijzen.

Ook het opleggen van vaste of minimum-consumentenprijzen aan winkeliers is niet toegestaan vanwege het prijsopdrijvende effect ervan. Winkeliers dienen in volledige vrijheid en in onderlinge concurrentie hun eigen verkoopprijzen te bepalen. Prijsafspraken leiden tot hogere prijzen voor consumenten.

De ACM onderzoekt de komende tijd of de concurrentieregels inderdaad zijn overtreden. De ACM kan tot de conclusie komen dat die regels niet zijn overtreden. Dan stopt het onderzoek. Als de ACM wel een overtreding vindt, kan dat leiden tot een sanctie, zoals een boete.

Dit is de eerste keer sinds het begin van de coronacrisis dat de ACM invallen doet. De ACM heeft maatregelen genomen om op een voor iedereen veilige manier bedrijfspanden te kunnen betreden en mensen te verhoren. Vanzelfsprekend houdt de ACM zich daarbij aan de RIVM-richtlijnen.

ACM neemt geen halve maatregelen en meldt op haar website: ‘Heeft u een signaal dat bedrijven, handelaren of in- of verkopers verboden afspraken maken? Meld het aan de ACM. Werkt u in deze sector? Overweeg dan om (anoniem) uw tip te geven aan de ACM. Zit u zelf in een kartel? Vraag dan clementie aan.’

Heeft u hier iets over te melden aan de redactie van Interior Business Magazine, meld het ons! Uw reacties worden vertrouwelijk in behandeling genomen.

Mail richard@businesscontentmedia.nl (uitgever) ingmar@businesscontentmedia.nl (redactie) moniek@businesscontentmedia.nl (redactie) patricia@businesscontentmedia.nl (redactie)