Vanaf vandaag is in Frankfurt de beurs ambiente in volle gang, gecombineerd met de beurzen christmasworld en creativeworld. De nadruk bij deze editie van de drie beurzen in synergie ligt op innovatie en duurzaamheid. De drie beurzen duren tot en met 30 januari

Hoewel ook deze beurs van Messe Frankfurt geplaagd wordt door landelijke treinstakingen weerhoudt het de organisatie er niet van om vol energie deze editie van de grootste vakbeurs voor consumentenproducten vandaag vol energie te laten beginnen. De drie gezamnlijke beurzen (creativeworld begint morgen) lopen tot en met dinsdag, de treinstaking helaas tot en met maandag. Update: vanaf maandag rijden er weer treinen in Duitsland (de staking is alsnog met een dag ingekort) en zijn de beurzen dus bereikbaar via het spoor. Voor zij die kiezen voor eigen vervoer: er zijn in totaal 4.928 deelnemers aan deze drie beurzen uit 170 landen. Duurzaamheid, het nieuwe werken, design en digitalisatie zijn de hoofdthema’s in Frankfurt deze keer. Bij ambiente zijn de drie productgroep onderdelen zoals altijd Dining, Living en Giving.

“Deze synergie werkt, de hallen waren al maanden van tevoren volgeboekt:”, zo zegt Detlef Braun, Hoofdbestuurder van Messe Frankfurt opgetogen. “Maar het draait hier niet alleen om afmetingen en een recordaantal deelnemers maar ook om efficiëntie, een internationaal platform voor handel en kennisoverdracht en inspiratie die verantwoordelijk zijn voor het succes op de lange termijn van onze deelnemers. Celebrating Business Together is ons motto en dat doen we hier. Dat kan alleen in Frankfurt.”

Er is onzekerheid in de markt: hoge inflatie, hoge (energie) prijzen en gewapende conflicten doen het consumentenvertrouwen geen goed. Nieuwe manieren om handel te drijven worden meer dan ooit gevraagd en de beursorganisatie wil hieraan bijdragen door bijvoorbeeld met Ambiente Working de nieuwe trends in werken en de apparatuur en meubelen die hiervoor nodig zijn te laten zien op drie extra beursvloeren in het Forum en in de Festhalle. De ruimte in de hallen bij Global Sourcing zijn verkleind om aan iedereen plaats te bieden die oplossingen voor volumeproductie van consumentengoederen wil laten zien. Om de boel nog meer te synchroniseren zal creativeworld, de beurs voor schrijfwaren, kantoorbenodigdheden en hobbyproducten, in 2025 ook op vrijdag beginnen en ook tot en met maandag duren.

Producten op alledrie de beurzen die op duurzame wijze zijn gemaakt worden extra onder de aandacht gebracht met het label Ethical Style. Op twee pleken is ook POS materiaal te zien dat duurzaam is gemaakt. Dit jaar zijn er meer exposanten dan ooit die hun producten in aanmerking hebben kunnen laten komen voor dit label en er worden weer rondleidingen gegeven die focussen op dit thema. Design is ook een thema en designer en kunstenaar Elena Salmistraro uit Milaan laat met haar installatie The Lounge-A Serious Game in Galleria 1 zien wat er mogelijk is in de horeca op het gebied van aantrekkelijk design. Er zijn meerdere (jonge) designers aanwezig tijdens de beurzen die hun werk tonen, vooruitlopend op de rol van de stad Frankfurt als World Design Capital in 2026.

De rol van de winkelier in de toekomst komt ook aanbod met lezingen, workshops en presentaties waarmee bezoekende detaillisten hun voordeel kunnen doen in de transformatie naar digitaal verkopen, al dan niet in combinatie met een aantrekkelijke fysieke winkel. De beurs zelf beschikt met Conzoom over een digitaal platform voor zakendoen, ook buiten het beursmoment om. Het hele programma van de drie beurzen is te raadplegen op:

ambiente.messefrankfurt.com

christmasworld.messefrankfurt.com

creativeworld.messefrankfurt.com