Het is bijna zover: van 5 tot en met 8 september vindt de 52e editie van de CIFF Shanghai plaats, de grootste internationale vakbeurs voor meubelen in China. De organisatie benadrukt meer dan ooit dat de beurs oplossingen wil bieden voor de huidige uitdagingen in de internationale meubelmarkt.

CIFF (China International Furniture Fair) is naar eigen zeggen niet alleen de grootste meubelbeurs van China maar van de gehele wereld en wordt sinds 2015 gehouden in maart in Guangzhou en in september in Shanghai. Na acht jaar zoeken is men er uit in Shanghai: de focus ligt op high end meubelen voor de thuismarkt en de samenwerking met internationale bedrijven om deze te verwezenlijken. Plus uiteraard de Chinese export naar het buitenland blijven bevorderen, want deze blijft van levensbelang voor de Chinese meubelindustrie.

Deze 52e editie draait om vernieuwing en origineel design, twee dingen waar men in China nog steeds niet echt raad mee weet (en dit is niet denigrerend bedoeld: wanneer je gewend bent massaal te produceren wat je wordt opgedragen of wat je hebt gekopieerd is het niet makkelijk om om te schakelen naar vernieuwing en origineel design). Er staan twee speciale paviljoens voor in Shanghai waarin de topmerken op dit gebied vertegenwoordigd zijn plus speciale exposities waarin aandacht wordt gevraagd voor de meer dan 100.000 designers van producten en interieurs die betrokken zijn bij de CIFF. Meer dan 100.000…China is en blijft een enorm groot land.

In Shanghai draait het uiteraard ook om contacten leggen voor de enorme Chinese markt als buitenlandse fabrikant, zowel online als offline. Alle grote Chinese distributeurs zijn weer aanwezig, waaronder Red Star Macalline maar ook kleinere retailers, aannemers, designers en beslissers. De beurs bemiddelt zoals altijd bij het reizen en verblijven in China en slaat op de trommel als het gaat om internationale promotie: het halve metrostation bij de beurs in Milaan hing vol met CIFF reclame afgelopen april.

Meer dan 1.500 exposanten doen mee in september op 370.000 vierkante meter in het NECC in Shanghai. De gehele supply chain onder 1 dak, zoals de organisatie zegt. Meubilair voor thuis, outdoor, meubelstoffen, kantoormeubilair en meubelen voor openbare ruimten, machines om meubelen te produceren (want tegelijkertijd is er ook de Shanghai International Furniture Machinery & Woodworking Machinery Fair). De layout van de beurs is veranderd naar 13 hallen en vier expos om zo de aandacht van de bezoeker nog meer te focussen op het meubilair zelf. De organisatie kijkt uit naar opnieuw een geslaagde editie.

www.ciff.furniture